Junk food sau droguri? Există vreo diferență?

Cu toții avem uneori  niște „plăceri vinovate”, cum ar fi poftă de pizza, de cartofi prăjiți, de burgeri, de biscuiți cu ciocolată, mmmm... sună apetisant, nu-i așa?!  Periculos de apetisant, spunem noi, pentru că oricine poate deveni dependent de junk food, iar tentativa de a renunța la el poate duce la simptome asemănătoare celor cu care se confruntă persoanele dependente de droguri. Haideți să vă explicăm care-i treaba cu  junk food-ul și de ce suntem atât de vulnerabili în fața acestei plăceri greu de refuzat!?

Orice  mâncare nesănătoasă  conține, de obicei, patru ingrediente care creează o dependență puternică: sare, grăsimi, cafeină și desigur, mult prea iubitul zahăr.  Când consumăm aceste ingrediente la nivelul creierului se generează dopamina – un neurotransmițător care transmite „mesaje” către un „centru de recompense”, suprasolicitând centrele de plăcere din creier, la fel ca și cocaina sau heroina. Cu cât consumăm mai mult aceste tipuri de alimente, cu atât mai mult ne dorim să declanșăm aceste centre de plăcere.

Semnalul trimis de dopamină  atunci când consumăm zahăr, de exemplu, păcălește creierul, stimulându-l să caute cauza plăcerii, respectiv ajungem să mâncăm mai mult și mai mult. În ajutorul zahărului mai vin și potențiatorii de gust și aromatizanții, care ne încântă nu doar papilele gustative, dar și cele olfactive.

Partea rea e că renunțarea la aceste alimente e mult mai grea decât pare.

Partea bună e că Bitonic vă susține cu câteva sfaturi cum să câștigați în lupta cu junk food-ul.

  • Renunțați la mâncarea nesănătoasă treptat! În momentul când creierului îi este înlăturat ceva complet, vă puneți pe voi înșivă într-un cadru negativ, iar tot ce vă este interzis vă mărește curiozitatea și interesul!
  • Primele săptămâni vor fi grele, pentru că organismul încearcă să regleze zahărul din sânge, echilibrându-și nivelul de insulină, dar nu vă panicați, duceți lupta până la capăt! Rezultatul contează!
  • Începeți ziua cu un mic dejun bogat în proteine. Asta vă va ajusta glicemia și în acest fel nu veți mai simți necesitatea de dulce pe parcursul zilei.
  • Continuați să vă insuflați afirmații pozitive, gândiți-vă la sănătatea voastră și la siluetă, de ce nu? Vine vara.
  • Consumul excesiv de zahăr vă îmbătrânește pielea! Cui îi plac ridurile? Corect. Nimănui! Evitați-l!
  • Odihniți-vă bine și dormiți cel puțin opt ore! Un organism stresat și obosit nu va rezista să se abțină de la gustoșenii nesănătoase, asta oferindu-i plăcere creierului.
  • Alimentați-vă organismul cu suficiente minerale și vitamine. Amintiți-vă cât este de bine să vă simtiți sănătoși!

Dacă duceți deja o luptă cu junk food și ați mai descoperit vreun mic secret, vă așteptăm să ni-l împărtășiți și nouă. Iar dacă acest articol va trezit semne de întrebare în legătură cu produsele pe care le consumați, și care se înscriu în categoria junk food-ului și ați dori să le scoateți din alimentație, vă dorim putere și răbdare, și vă așteptăm să ne împărtășiți din exeperiențele voastre pozitive.

Nutriționiștii BITONIC vin cu o soluție de detox și susținere pentru ficat, în caz că ești junk food addicted - Terra Liver, complexul premium hepatoprotector și regenerator cu extracte naturale de anghinarie, colină și piper negru.terra liver hepatoprotector hepatoregenerator ficat sanatos