Vitamina B1 – un șofer cu experiență care îți livrează zilnic buna dispoziție!

Vitaminele sunt esenţiale tuturor speciilor, după cum afirma Lwoff Schopfer încă din anul 1964. Acestea sunt factori exogeni (externi) deoarece organismul nu le poate produce şi nu le poate sintetiza în totalitate.

O atenţie deosebită este acordată procesului de formare a vitaminelor la nivelul florei intestinale (vitaminogeneza) în care unele microorganisme produc vitamine esenţiale organismului (de exemplu biotina sau acid folic), însă în cantităţi reduse şi în co-dependenţă față de imunitatea organismului. În cazul vitaminei B1 (tiamina), vitaminogeneza nu asigură necesarul zilnic şi din acest motiv se recomandă suplimentarea din surse externe. 

Cine a zis că vitaminele B îngraşă? Practic, nimeni. 

Am observat că foarte multe persoane îşi privează corpul de vitamine B din surse externe (suplimente alimentare), mergând pe principiul că.. îngraşă! Acest mit care se plimbă nestingherit prin gândurile oamenilor de foarte mulţi ani de zile şi nu are totuşi o bază ştiinţifică. Studiile stintiifice nu afirma clar legătura dintre aportul de vitamine B şi acumularea de kilograme.

Întorcându-ne în timp, vitamina B1 este cunoscută pentru beneficiile sale încă din anul 1921, an în care s-a descoperit şi vindecarea anemiei pernicioase prin ingerarea unor substanţe hepatice. Ba mai mult, la început anilor 1900 se descoperă că boala Beri-Beri (o maladie alimentară carenţiala) poate fi vindecată prin administrarea taratelor de orez, care conţin 2.75 mg de Vitamina B1 sau tiamina, pe 100 gr.

În anii 1970, armata USA administra vitamina B1 pentru dezvoltarea fizică mai armonioasă a militarilor. Armata romană lua murături ca provizii pe câmpul de luptă, iar beneficiul consta în faptul că prin procesul de fermentare, microflora din alimente transforma glucidele din acestea în energie şi substanţe nutritive printre care şi vitamina B1 şi B2. Murăturile sunt chiar recomandate în curele de menţinerea siluetei deoarece au o valoare calorică mică, transmit bacterii probiotice şi fibre.

În concluzie, vitamina B1 are rol de a normaliza apetitul şi de participa la metabolizarea glucidelor în organism, printre alte funcţii importante. O carenţă de vitamina B1 sau tiamina în cazul unui organism echilibrat hormonal, poate fi cauza uzualului mâncat haotic şi a acumulării kilogramelor în plus.

Cum funcţionează vitamina B1 în organism?

Vitaminele B nu pot fi produse şi sintetizate de organism, de aceea în lipsa unui mediu favorabil de absorbitie, ele se pierd foarte uşor prin urina. Vitaminele din grupul B sunt hidrosolubile, deci se absorb în prezenţa apei.

Sunt deopotrivă termolabile, deci se distrug la căldură. (mai ales atunci când facem ciorbica de legume şi vitaminele B dispar pe apa sâmbetei hota odată cu aburul). Tot vitaminele B sunt stabile în mediu acid şi instabile în mediul alcalin (de aceea este important să bem 1 pahar de apă plată cu lămâie dimineaţă sau după ce efectuăm efort fizic!)

Tiamina sau vitamina B1 are rolul în metabolizarea carbohidraţilor, altfel spus de a transforma glucoza în energie. Rezervele de energie sunt stocate ulterior în ficat şi în muşchi.

Pentru că lupta împotriva stresului, vitamina B1 întăreşte sistemul imunitar şi protejează celulele organismului în ceea ce priveşte degradarea în urma activităţii radicalilor liberi, care au impact şi asupra ADN-ului.

Pentru că micronutrientii se absorb la nivelul intestinului subţire, este important să menţinem microbiomul în parametri optim, astfel că o floră intestinală sănătoasă va fi ca un pământ fertil pentru vitaminele şi mineralele ingerate.

Până la 85% din cantitatea de vitamina B1 este absorbită de eritrocite, restul se elimină prin urina. Diureticele pot afecta absorbţia tiaminei în organism. Iar administrarea unei anume vitamine B din grupul B-urilor pe o perioadă îndelungată de timp poate inhiba absorbţia celorlalte. Numită şi hipervitaminoza, poate să apară ca urmare a unui exces alimentar sau în urma unei terapii intesive cu vitamine. Foarte rar apar intoxicaţii cu vitamine şi cel mai adesea efectele sunt reversibile.

Din punct de vedere biochimic, hipotalamusul este centrul de activare / inhibare a senzaţiei de foame, în funcţie de echilibrul balanţei hormonale a organismului. 
Numită şi „vitamina performanţei intelectuale”, în lipsa vitaminei B1 organismul nu performeaza la capacitatea maximă şi astfel apar senzaţii de anxietate, stări depresive, mâncat compulsiv şi chiar tulburări de somn, în ideea în care organismul încearcă să suplinească deficienţa de vitamine şi minerale.

Practic, este obosit cu totul şi nu mai da randament. Stările de confuzie se leagă tot de lipsa vitaminei B1. Aşa că, să nu te mire dacă vrei să pui borcanul în dulap şi te trezeşti că l-ai pus în frigider!

Mâncăm suficiente alimente care conţin vitamina B1?

În mod normal, avem nevoie de 0.5mg de Vitamina B1/1000kcal/zi. Putem ingera până la 50 mg pe zi, astfel încât să nu prezinte un risc pentru sănătate. Dar care sunt alimentele care conţin vitamina B1? 
Bere
Mazăre (o cană conţine 0.386 mg B1)
Spanac (1 legătura 0.26 mg B1)
Sparanghel (2 buc 0.19 mf B1)
Fistic (1 cana 0.247 mg B1)
Cereale
carne de porc (organe) 
La o primă privire, ar trebui să mâncăm cantităţi uriaşe din aceste alimente pentru a ajunge la necesarul zilnic, să menţinem o hidratare optimă a corpului şi să menţinem un mediu alcalin.

Cum îți spune corpul tău că are nevoie de Vitamina B1?

Apetit dereglat – întrucât apetitul este conştientizat la activat sau stopat la nivelul hipotalamusului, o lipsă de vitamina B1 poate să deregleze apetitul şi să apară fie o senzaţie de foame continua sau din contră, saţietate în contradicţie cu kilogramele care se aduna parcă de nicăieri. Totul se leagă de echilibrul balanţei hormonale. Stratul superior al celulelor nervoase (neuronii) conţin tiamina, o suplimentare cu vitamina B1 poate sprijini structura şi funcţionarea acestora.

Stări de supărare, anxietate – depresia şi stările de anxietate sunt des întâlnite la cei cu carenta de vitamina B1 şi are efecte atât la nivel psihic, cât şi fizic. Practic, eşti slăbit cu totul. Pentru că are efect tonic asupra creierului prin conversia glucozei în energie, Vitamina B1 sau Tiamina este numită şi Vitamina Bunei Dispoziţii.

Probleme de digestie – vitamina B1 participa la metabolizarea macronutrientilor, adică a micilor particule care intră în corpul nostru prin mâncare sub formă de proteine, carbohidraţi (glucide) şi lipide. Un aport optim de vitamina B1 ajuta organismul în funcţia de supravieţuire (da!) – respiraţie, digestie şi circulaţia sângelui în corp.

Sindromul Wernicke-Korsakof – caracterizat prin pierderea memoriei, acest sindrom are legătură cu degradarea structurii neuronilor, care au în componenţa stratului superior ...vitamina B1. Acesta apare la nivelul sistemului nervos central şi periferic, astfel că poate avea ca efect apariţia stărilor de confuzie şi o slabă coordonare musculară.

Boala Beri-beri – este des întâlnită în ţările slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare şi are la baza malnutriţia. Însă nu mă refer efectiv la lipsa hranei, ci la slabă calitate a nutrienţilor (sau lipsa acestora!) din alimentaţie. Astfel, organismul răspunde la lipsa de vitamina B1 prin inflamarea membrelor, mişcări rapide ale globului ocular, probleme de respiraţie.

Circulaţie sangvină deficitara – tiamina ajuta la formarea celulor roşii, implicit la formarea sângelui.

Rosa Spirit – singurul complex de vitamine B din 14 fructe şi 5 legume

Rosa Spirit a fost dezvoltat în Viena, în condiţiile în care populaţia din Europa Centrală şi de Est se confrunta cu carente de nutriţie în condiţiile în care deşi există o varientate alimentară, nutrienţii absorbiţi sunt de slabă calitate.

În acest context se poate discuta chiar şi de o malnutriţie la copii, mai ales la cei care au fost alăptaţi timp îndelungat şi la care diversificarea a debutat mai târziu. Lipsa de vitamina B1 conduce către o slabă dezvoltare la nivelul intelectului care mai târziu poate chiar să constituie o cauză pentru deficienta pshihomotorie. Lipsa de vitamina B1 debalanseaza echilibrul hormonal şi afectează apetitul, dar şi digestia.

Lipsa de energie poate fi corelată cu lipsa vitaminei B1, deoarece în lipsa acesteia, metabolizarea carbohidraţilor este îngreunata, prin urmare şi transformarea glucozei în energie.

Prin urmare, am creat Rosa Spirit, singurul complex de vitamine B din 14 fructe şi 5 legume, de la vitamina B1 până la B12. Acest supliment este potrivit şi celor cu stil de viaţă vegan sau vegetarian deoarece vitamina B12 a fost creată sintetic în laboratoarele noastre specializate din Germania, după formula cărnii.

Supliment PREMIUM împotriva stresului cu vitaminele grupului B, extracte pure din fructe și legume!
Încercați o cură de 1 lună cu Rosa Spirit şi aduceţi energia pozitivă în viaţa dumneavoastră!