Procesul transpirației este unul fiziologic și are rolul de a regla temperatura organismului și a o menține constantă.
Transpirația conține 99% apă și 1% urme de acid uric, amoniac, vitamina C, potasiu, sodiu și alte substanțe.
Ce glande produc transpirația?
- Glandele ecrine – care se găsesc în special pe palme, tălpi, picioare și frunte. Se deschid la suprafață pielii prin pori. Acestea sunt responsabile de transpirația care apare vara sau cea care udă tricoul când faci sport.
- Glandele apocrine – Se deschid în pori, dar mai ales în foliculii de par, în special de la subraț, scalp și zona inghinală. Produc transpirația care conține proteine și acizi grași, fiind mai densă.
Tot aceste glande sunt responsabile și de transpirăția pe fond de stres.
Știai că transpirația nu miroase?
Mirosul neplăcut apare la contactul transpirației cu bacteriile de pe suprafață pielii și a părului. Acestea metabolizează proteinele și de aici rezultă un miros indezirabil.
Sunt persoane care nu transpiră
Anhidroză sau absența transpirăției poate fi provocată de o disfuncție genetică, diabet, alcoolism, radiații, insolație, o afecțiune a pielii sau alte boli.
Un studiu realizat în Japonia în 2010 a arătat că persoanele cu o condiție fizică mai bună transpiră mai mult și mai repede, fiindcă organismul lor este mai sănătos și își îndeplinește mai corect funcția de reglare a temperaturii.
De asemenea, schimbările hormonale cum sunt cele produse în perioada menopauzei, precum și afecțiunile endocrinologice pot favoriza transpirația excesivă.
Dacă transpirația ta are un gust sărat înseamnă că ai un nivel scăzut de sodiu și de potasiu în organism. Practic, prin transpirație putem pierde până la 20% din rezervele de minerale. De aceea, este recomandat să consumăm cât mai multe lichide, în special cele izotonice (cu un conținut ridicat de minerale). In perioadele cu efort fizic crescut, cu mult stres și chiar în zilele caniculare, experții recomandă suplimentarea cu minerale.