Ești vegan sau vegetarian? Chiar dacă nu, află ce elemente vitale pot lipsi din organismul tău și cum le poți suplini natural

Ianuarie, sau #Veganuary cum este denumită mai nou în majoritatea țărilor vestice, se profilează că luna vegetarienilor și veganilor.

Chiar și cei care nu au de obicei un astfel de stil de viață, în ianuarie, renunță la produsele de origine animală și consumă cu precădere legume, fructe, leguminoase, oleaginoase și verdețuri. Obțin astfel un detox al organismului, o curățare de toxine, mai multă energie și vitalitate.

Însă, o astfel de schimbare de dietă (chiar și pe termen scurt) nu trebuie făcută fără o informare riguroasă în prealabil.

Atunci când excludem din alimentație produsele de origine animală: carne, ouă, laptele și lactatele, trebuie să fim conștienți că excludem totodată și o sursă importantă de proteine, grăsimi, minerale și vitamine. Totuși, organismul nostru are nevoie de toți macro și micro nutrienții pentru a funcționa optim și pentru a ne păstra starea de sănătate.

Atunci când renunțăm la proteină animală din carne, lapte și ouă, o putem suplini cu proteină din leguminoase: mazăre, fasole, năut, linte, din quinoa sau extracte din alge precum spirulină și chorella. Grăsimile bune de care avem nevoie le putem lua din oleaginoase (nuci, semințe, alune), uleiuri vegetale și avocado. Alături de cerealele integrale, acestea sunt totodată o însemnată sursă pentru grupul de vitamine B.

Vitamine

Vitaminele B asigura funcționarea normală a sistemului nervos, ajută la reducerea oboselii și a extenuării. Ne ajută să păstrăm o stare de calm, de bine, îndepărtând stările de anxietate sau chiar depresie.

Vitamina B1 - Tiamina - denumită și "vitamina performanței intelectuale" asigură creșterea capacității de învățare și concentrare.

Vitamina B2 - Riboflavină - denumită și "motorul vieții" pentru că se regăsește în structura fiecărei celule, este esențială pentru bună funcționare a organelor. Aceasta protejează organismul împotriva stresului oxidativ

Vitamina B3 - favorizează circulația cerebrală și coronariană, calmează migrenele și reduce tulburările de somn.

Vitamina B5 - încetinește procesul de îmbătrânire, reduce stresul și revigorează organismul. Vitamina B6 - intră în compoziția serotoninei-numită și "hormonul fericirii". Vitamina B6 și serotonină depind de sănătatea sistemului nervos. Are rol în reducerea simptomului premenstrual și reducerea afecțiunilor neurologice.

Vitamina B9 - Acid Folic – Are un rol important în sănătatea femeii însărcinate și a fătului, cât și în asigurarea sănătății sistemului nervos.

Vitamina B12 -. Lipsa vitaminei B12 poate conduce la anemii sau poate slabi pereții celulari, astfel îngreunându-se transportul nutrienților. Vitamina B12 poate fi generată de bacterii și este găsită și în carne și lapte. Pentru cei care au o dietă strict vegană sau vegetariană, nivelul vitaminei B12 este foarte scăzut. Caz în care apar schimbări metabolice și trecerea de la un nivel de energie la altul. În această situație se recomandă suplimentarea cu vitamina B12.

Astfel, experții BiTONIC propun produsul Rosa Spirit un complex de vitamine B, însoțit de un aport de fitonutrienți din 14 fructe și legume. Acesta ajută la îmbunătățirea funcțiilor metabolice ale organismului și susține sistemul nervos în lupta cu stresul.

Complex anti-stres complet NATURAL, cu vitamina B, extract de fructe și legume

Pentru întreg spectrul de vitamine, minerale și antioxidanți – recomandarea este clară și simplă: cât mai multe legume, fructe și verdețuri proaspete, consumate în stare crudă sau foarte puțin preparate termic.

Un rol foarte important îl joacă vitamina C care contribuie la stimularea sistemului imunitar, la regenerarea celulară și la combaterea stresului oxidativ.

Minerale

Magneziu și Zincul sunt alte 2 minerale cheie în lupta pentru o bună sănătate. Pe acestea le găsim cu precădere în legumele cu frunze verzi, cerealele integrale și oleaginoase.

Deficitul de magneziu poate cauza senzația de greață, pierderea apetitului, ritm cardiac neregulat, probleme de concentrare, de memorie sau chiar schimbări de stare. Magneziul are un rol important în funcționarea optimă a sistemului muscular și nervos, ajută la reducerea stărilor de anxietate și la îmbunătățirea calității somnului.

Zincul este cunoscut ca un stimulant al imunității, dar acesta ajută totodată la reglarea digestiei și pentru echilibrul sistemului hormonal. Mai mult, are proprietăți anti-inflamatorii, utile în prevenția îmbolnăvirilor, inclusiv cu viruși sau bacterii.

Pentru a vă bucura de toate aceste beneficii, recomandăm ca dietă vegană sau vegetariană să fie însoțită și de suplimentul alimentar BiTONIC Red Energy. Acesta este un complex ce conține vitamina C și 10 minerale, pentru funcționarea normală a unui metabolism sănătos și plin de energie. Combinația de Vitamina C, magneziu, fier, crom, seleniu și zinc susține întărirea sistemului imunitar în lupta cu agenții patogeni și conferă rezistență fizică.