În 2021 iernile nu mai sunt ca cele din anii ’90, câteodată nu seamănă nici cu cele de acum 5-6 ani. Avem schimbări bruște de temperatură, cu diferențe de până la 20-30 de grade pe parcursul unei săptămâni, ciclul anotimpurilor nu se mai se respectă întru totul. Totuși, noi, oamenii, trebuie să facem față acestor schimbări bruște și să ne pregătim sistemul imunitar pentru a lupta cu bacteriile și virusurile din sezonul rece.
„Hrana să va fie medicament și medicamentul să vă fie hrană” este celebrul citat al părintelui medicine, Hipocrate și considerăm că este cheia pentru articolul acesta. Principalul aliat al nostru pentru o imunitate bună este întotdeauna alimentația sănătoasă.
Pentru a pregăti sistemul imunitar să facă față schimbărilor de temperatură și bătăliilor cu bacteriile și virusurile ce pot apărea în timpul iernii, principalul aliat este alimentația sănătoasă.
Sistemul imunitar este construit din bacterii “bune” care se găsesc în flora noastră intestinală și care au rolul de a proteja organismul împotriva diverselor infecții virale, bacteriene sau fungice. Când răspunsul imun este unul slab, atunci practic lăsăm ușa deschisă pentru infecții și boli. Este demonstrat că alimentația bazată pe vegetale crește și ajută dezvoltarea benefică a florei bacteriene, cea care formează aproximativ 85% din sistemul imunitar. Pe de altă parte, excesul de hrană de proveniență animală provoacă scăderea florei bacteriene și totodată susține procesele inflamatorii care sunt deseori cauze pentru boli precum diabetul, boli cardiovasculare, cancer.
Cu toate acestea, s-a demonstrat că dietele bogate în proteină ajută organismul să lupte împotriva virusurilor respiratorii și chiar împotriva COVID-19. Lisina este un aminoacid esențial, utilizată în biosinteza proteinelor. Această ajută la creșterea răspunsului imun. Se găsește cu precădere în carnea de pasăre, brânză, iaurt, ouă și pește precum codul și sardinele. Ca sursă vegetală această se găsește în soia, spirulină și schinduf, mango, pere, dar și castraveți.
Dacă dorim să intrăm mai în detaliu cu privire la alimentația pentru o bună imunitate, trebuie să ne uităm cu atenție la micronutrienți.
Zincul este un micronutrient esențial, implicat în sinteza ADN-ului și în cea celulară. Face parte din peste 300 de procese enzimatice ce au ca scop creșterea răspunsului imun. Zincul se găsește cu precădere în carnea roșie și fructe de mare, dar și în ovăz, sparanghel, ciuperci.
Un mineral vital pentru organism este și Magneziul. Acesta are un rol important în asigurarea echilibrului electrolitic al corpului și întărește răspunsul imunitar. Este totodată o sursă de energie pentru celule cunoscută sub numele de ATP. Fără aceasta, celulele nu pot funcționa optim. Magneziul are de asemenea rol și în producția de hemoglobină, care este responsabilă de transmiterea oxigenului de la plămâni către toate celulele și țesuturile corpului. Cele mai bogate surse de magneziu sunt: ciocolata neagră, fasolea neagră, avocado, bananele și cerealele integrale.
Vitamina D este și ea cunoscută pentru susținerea sistemului imunitar și reducerea infecțiilor virale. Vitamina D ajută direct, la nivel celular, întărirea răspunsului imun și creșterea rezistenței celulelor. Are rol totodată în scăderea proceselor inflamatoare. Vitamina D este un imuno-modulator pe care îl putem sintetiza prin expunerea la razele solare în anotimpul cald, pe când în sezonului rece este recomandată suplimentarea.
Vitamina C, extrem de cunoscută pentru sănătate, este importantă a fi prezentă în alimentație de la vârste fragede până la cele mai înaintate. Fructele precum citricele, merele și kiwi sunt cele mai bogate în vitamina C și trebuie incluse în dietă pe timp de toamnă -iarnă. Dacă ne gândim la legume, este important să avem în meniu ardei capia, tomate, cartofi și cartofi dulci, varză, spanac, conopidă, kale, broccoli. Este recomandat și consumul de spirulina și curcuma, 2 super-alimente extrem de bogate în vitamina C și minerale.
Nu trebuie să uităm și de importantă borșului, a iaurtului și de zeama de varză. Și acestea ne sunt aliați pentru imunitate.
Borșul, preparat în casă din tărâțe de grâu, este foarte bogat în complexul de vitamine B și Vitamina C. Iaurtul, ca și zeama de varză, reprezintă o sursă bună de probiotice și de vitamina C.
Când însă, în alimentația noastră există și sincope, BiTONIC va recomandă suplimentarea cu produsul Rosa Spirit – un complex de vitamine B și fitonutrienți din 14 fructe și 5 legume si Red Energy – un complex de 10 minerale si Vitamina C.
Să nu uităm, mai ales în această perioadă de ceapă și usturoi. Acestea conțin bioflavonoide, potasiu, calciu, fier, vitaminele A, C și E, dar și substanțe antivirale și antibacteriene.
Foarte importante, mai ales atunci când temperaturile coboară sub limita înghețului, sunt condimentele care au un rol de inducere termogenică. Spre exemplu, scorțișoara, este un condiment care ajută la crearea unei senzații de căldură în tot corpul, reduce crampele musculare și durerile cauzate de gripă și răceală.
Ghimbirul, folosit la gătit, dar și în suplimentele alimentare, este utilizat pentru capacitatea imunomodulatoare și efectul de încălzire al organismului, decongestionare și inducere a transpirației. Astfel, ne protejează de infecții la nivelul mucoaselor și reduce timpul unei răceli chiar la jumătate.
Produsul Orange Imun conține ghimbir și este recomandat cu precădere în sezonul rece pentru susținerea imunității și a sănătății.
Piperul negru este un condiment tradițional Indian, utilizat pentru combaterea răcelilor și a tusei. Piperul negru ajută la decongestionarea cailor nazale și a sinusurilor. Quercentina care se găsește în piper este cunoscută pentru capacitatea sa de a crește imunitatea și de a oferi protective antivirală și antibacteriană.
Turmericul, sau curcuma este de asemenea un condiment de proveniență asiatică care are cunoscute efecte antioxidante, antiinflamatorii, antivirale și antifungice.
Alte condiment utilizate în bucătărie, cu rol protector și de stimulator al imunității sunt: busuiocul și menta.