Fierul – cine e responsabil pentru când ne simțim obosiți?

Ai auzit de anemie? Fiecare din noi are anemie minim o dată în viață, și totul se datorează fierului!

Fierul se găsește în fiecare celulă din corpul uman. Principala lui proprietate este de a oferi putere sângelui: științific vorbind, ajută celulele roșii să poată transporta oxigenul în corp. Acest oxigen ajunge în hemoglobină, iar celulele generează energie. Fierul este de fapt sursa secretă de energie a celulelor. De fapt oboseala pe care o resimțim este un simptom al lipsei de oxigen. Când oxigenul nu ajunge la creier sau la alte organe, ne simțim copleșiți. O ieșire în natură poate să ajute cu oxigenarea, însă în lipsa fierului, nu va aduce efectele dorite. Numele pentru acestă problemă de sănătate este anemia: o lipsă de forță a sângelui care afectează întregul organism. Tot fierul ne ajută să controlăm temperatura corpului. Fiindcă e o parte importantă a sângelui, ajută la transportul acestuia și la coagulare. Orice fel de modificare va determina un transport mai încet, și un control greșit a temperaturii corpului. Transpirații foarte dese, căldurile sau chiar înghețul extremităților în timpul iernii: fierul poate fi elementul lipsă! Și tu sigur ai suferit de anemie, chiar și dacă pe perioade scurte. Dacă te-ai uitat în oglindă și ai observat cearcăne sub ochi, o oarecare albeață a pielii, stări ușoare de leșin sau pur și simplu unghii și păr slab: anemia  a fost probabil abia în primele stagii. Cu cât intervii mai repede și suplimentezi cu fier, cu atât corpul își revine fără efecte negative pe termen lung!

Fierul și anemia – cât de periculoasă poate sa fie?

Fără doar și poate, fierul face magie în organismul tău, chiar în acest moment. Lupta cu infecțiile, ajută capacitățile tale cognitive, îți susține mușchii și îți dă un sentiment de forță și bunăstare. Partea bună este că, în ziua de azi, toți specialiștii în medicină înțeleg importanța fierului. De la pediatrii care știu că un sugar după 6 luni are nevoie de fier din alte surse decât laptele matern ( de aceea se recomandă diversificarea dietei), până la medicii care luptă împotriva cancerului sau în recuperare. Nu întâmplător femeile au nevoie de mai mult fier decât bărbații. În perioadele menstruale, sângele pierdut trebuie compensat printr-o suplimentare cu fier sub formă de capsule, pentru a reduce starea de slăbiciune indusă în timpul perioadei sensibile din lună. Orice perioadă de creștere sau de schimbare în organism cere foarte mult fier. Fiindcă fiecare celulă nou generată are nevoie de acesta. Astfel, daca crești în greutate sau în masă musculară, daca ești în perioada de creștere, dacă vrei să îți recuperezi organismul după orice fel de boală sau accident, dacă ești în perioada sarcinii – orice proces care necesită generarea de celule noi, necesită și un surplus de fier. Pentru ca celulele tale să fie sănătoase! De aceea o lipsă de fier, sau anemia, e de fapt foarte periculoasă: nu vei știi niciodată de unde va începe: de la oboseală, de la lipsa de concentrație, de la un aspect fad al pielii sau chiar direct de la pierderea imunității?

Cele mai ciudate pofte indică o lipsă a fierului

De multe ori organismul uman, debusolat, cere anumite alimente prin forma poftelor. Dacă o poftă de ciocolată indică o lipsă de magneziu, vei fi surpins să afli cum îți indică organismul că ai nevoie de fier. O poftă incontrolabilă de gheață, de hârtie, de fier, vopsea sau lichide cu mirosuri toxice este ultima resursă a corpului de a-ți indica lipsa de fier. Corpul, deja anemic, nu mai poate regula poftele cu un focus pe mâncare. Iar sistemul foarte fragil care ne ajută să decidem ce vrem sa mâncăm ajunge să fie complet debusolat. Poate ai avut deja acest sentiment după un post îndelungat, după consum de alcool sau țigări, chiar și după stat în soare sau în frig un timp mai îndelungat. Dacă suferă celulele corpului, va suferi și starea de anemie a acestuia. Iar tu il vei resimți foarte repede.

Vestea bună este că putem găsi fier în multe alimente. Tendința de a fortifica alimente precum cerealele cu fier este una venită din SUA, în timp ce în Europa se preferă consumul de fier în combinație cu alte minerale sub formă de capsule. Diferența este clară: efectele sunt mai sigure dacă doza de fier este optimizată într-o capsulă, decât dacă trebuie să îți calculezi singur câte cereale să consumi pentru a acoperi nevoia de fier a corpului tău.

Cum îți spune corpul tău că ai uitat de fier?

Fierul este absorbit în intestin și, deși pare un proces simplu, absorbția de fier este una dintre cele mai complicate. Am cunoscut mulți pacienți care sunt convinși că au o dietă echilibrată și sănătoasă: consumă carne și mult spanac, mazăre și fasole precum și legume verzi și cereale fortificate. Și totuși, corpul tău crede că ai uitat să îi oferi fier. De ce? Explicația e la fel de complexă ca și absorbția de fier. Corpul nostru are un sistem foarte sensibil de a absorbi nutrienții, mai ales fierul. Dacă simte că organismul are nevoie de alt element prioritar, nu va absorbi fierul. O greșeală comună este consumul de cafeină din cafea, ciocolată sau ceai, chiar si cel din plante. Ca să nu mai vorbim de alcool, chiar și de obișnuitul pahar de vin. Dacă am avut o masă copioasă cu mult fier, dar o finalizăm cu o ceașcă de cafea, absorbția de fier are de suferit. Corpul prioritizează cafeina asupra fierului, si iată cum am aruncat pe fereastră o dietă bine planificată. Același efect îl au mazărea și boboașele care sunt prea dure. Și ele inhibă absorbția de fier. Irap  elanga asta, o serie de tratamente medicamentoase, precum și combinații de alimente mai puțin propice pot declanșa o sub-absorbție a fierului. Deci nu contează doar cantitatea inclusă în dietă, ci și combinațiile consumate și timpii la care le consumăm. Cel mai sigur e să suplimentați în perioadele solicitante sau de recuperare cu un supliment natural, care să includă și Vitamina C. Vă va scăpa de durerile de cap: si figurativ dar si efectiv!

Red Energy – singurul supliment alimentar cu 10 minerale și Vitamina C

Red Energy a fost dezvoltat în Viena, în condițiile în care populația din Europa Centrală și de Est se confruntă cu carențe de nutriție în contextul în care stresul, diabetul și obezitatea sunt top 3 cele mai întâlnite afecțiuni. Lipsa de fier este o problemă foarte des întâlnită, datorită schimbărilor repetate prin care trece corpul, adaptarea la 4 anotimpuri și chiar perioadele de post sau de supra-alimentație. De aceea, experții noștri au observat o creștere a simptomelor asociate cu lipsa de fier, care este des trecută cu vederea. Am combinat fier rapid de absorbit cu Vitamina C, pentru a ne asigura că o cantitate minimă necesară poate fi folosită de organism.

Real Energy – singurul supliment alimentar cu 10 minerale și Vitamina C

Încercați o cură de câteva zile de Red Energy pentru a resimți acel val de binestare specific unei doze optime de fier!