Alimentația incorectă, în special înainte de culcare, este una din problemele omului modern. Se întâmplă să greșim din punct de vedere alimentar, de regulă, după o zi stresantă de muncă. Ceea ce mulți nu cunosc este faptul că în timpul somnului, organismul uman se află în repaus, încetinind astfel procesul de digestie. Din această cauză, alimentele grele pentru stomac creează un mare disconfort, tulburând calitatea somnului și punând în pericol sănătatea. Cum se întâmplă acest lucru, citiți în articolul ce urmează.
De ce nu ne putem bucura de un somn liniștit pe parcursul întregii nopți?
Ați remarcat și voi că atunci când suntem ocupați, avem tendința să mâncăm mai puțin pe parcursul zilei, dar suficient de mult, seara înainte de somn? E din cauza ritmului agitat de viață pe care îl trăim. Sau să mâncăm corect pe parcursul zilei, iar seara după o „abstinență culinară” să ne apuce cele mai nesănătoase pofte. Sigur, nu spunem nimic nou cu asta, însă, în calitate de nutriționiști și promotori ai modului sănătos de viață vă spunem că mesele copioase luate înainte de somn sunt urmate de indigestie și de arsuri la stomac, care ne împiedică să ne bucurăm de un somn liniștit pe parcursul întregii nopți. Cu alte cuvinte, ora când mănâncăm este la fel de importantă ca și ceea ce măncăm.
Alimente „vinovate” de somn necalitativ, urmat a doua zi de migrenă și forță scăzută de muncă sunt o sumedenie. Începem cu produsele din carne, bogate în fibre de țesut conjunctiv, care necesită între trei și cinci ore de digestie; urmează produsele de panificație care conțin drojdie termofilă, vinovată de apariția arsurilor; cașcavalul care conține tiramină; ciocolata bogată în cofeină ce nu face altceva decât să crească ritmul cardiac și să afecteze calitatea somnului, sosurile de tot felul, gen maioneză, ketchup, bogate în stabilizatori care măresc pofta de mâncare, înghețata bogată în zahăr ce forțează organismul să proceseze cantitatea de dulce, alcoolul și desigur cafeaua direct responsabile de afectarea calității somnului - toate se înscriu în lista obiceiurilor alimentare proaste, care nu fac altceva decât să ne trezească frecvent și să ne țină treji o bună bucată de noapte.
Există vreo legătura între alimente și calitatea somnului?
Răspuns la această întrebare l-au aflat cercetătorii care au realizat un studiu foarte interesant. Au fost testate patru categorii de respondenți. Rezultatele studiului au arătat că cei cu somnul foarte scurt au avut parte de hrană mai puțin variată, au băut mai puțină apă și au consumat mai puțini carbohidrați și licopen (un antioxidant găsit în fructe și legume). A doua categorie de respondenți au fost cei cu somnul scurt. Au consumat cele mai multe calorii, dar au avut parte de mai puțină vitamina C și seleniu și, la fel, au băut puțină apă. Cei cu somnul normal au avut parte de o mare mare varietate de alimente în dietă, ceea ce este în general considerat, un mod sănătos de a mânca. Cei cu somnul lung au consumat cele mai puține calorii, cea mai puțină teobromina (se conține în ciocolată și ceai), colină și carbohidrați totali.
Și totuși, cum rămâne cu somnul odihnitor pe parcursul întregii nopți?
Soluția o găsim ascunsă în Blue Sleep, un produs german, ale căruit efecte le simțim în decursul a maxim o oră. Datorită Blue Sleep scăpăm de tulburările de somn, beneficiind de o ușoară stare de somnolență, iar ulterior o adormire liniștită în cel mult 30 de minute, garantând un somn îndelungat și cu puține, sau deloc, treziri nocturne.
Pe termen lung, efectele terapeutice Blue Sleep sunt odihnirea sistemului nervos, urmată de o stare de relaxare și control al stresului, reducerea cearcănelor, îmbunătățirea aspectului pielii, reducerea activității nocturne, mai multă energie în timpul zilei, trezire ușoară și energizantă, reducerea stărilor de anxietate.
Modul de administrare este simplu. Recomandăm câte o doză pe zi, fiecare de câte o capsulă, seara înainte de culcare. Conținutul unei capsule este cantitatea perfectă pentru un somn liniștit și de calitate. Dacă observați că efectul este redus, vă recomandăm suplimentarea cu încă o capsulă. Pentru o absorbție mai bună, este indicat consumul după mese.