Astenia de toamnă - un real pericol pentru sănătatea fizică și psihică. Sfaturile și părerile experților de la BiTONIC

Astenia de toamnă vine la pachet cu un complex de stări apatice și depresive. Te simți mai obosit și lipsit de motivație? Noi știm care e cauza!

Odată cu sosirea toamnei, se încep și zilele reci, ploioase, care devin tot mai scurte, iar razele soarelui ne bucură tot mai puțin cu prezența. Aceste schimbări de mediu ne influențează foarte mult starea de spirit: apare tristețea, somnolența, anxietate și stres, dereglarea poftei de mâncare, lipsa de concentrare și scăderea apetitului sexual.

Ce este astenia de toamnă?

Astenia vine drept un răspuns al organismului la noile condiții ale toamnei și mai este cunoscută drept „tulburare afectivă sezonieră”. Afectează mai des femeile, decât bărbații și tinde să ne afecteze implicarea noastră atât la locul de muncă, cât și relațiile interumane.

Care sunt simptomele asteniei?

 • Lipsa de energie și auto motivație
 • Stări depresive
 • Lipsa poftei de mâncare sau din contra pofta exagerată de mâncare (mai ales carbohidrați)
 • Somnolență permanentă
 • Creșterea în greutate
 • Lipsa de socializare și izolarea

De ce apare astenia?

Scăderea cantității de lumină naturală în timpul toamnei și iernii și creșterea perioadei de expunere la iluminarea de interior poate duce la o scădere de spirit optimă la unele persoane.  

Lumina soarelui este extrem de importantă în producerea anumitor hormoni în creier, cum ar fi : melatonina, care răspunde de somn, energie, pofta de mâncare și temperatura corpului; sau serotonina, care este direct responsabilă de starea noastră de dispoziție.

Când apariția soarelui devine tot mai redusă, se produce mai multă melatonină – adică devenim mai somnoroși și mai puțină serotonină – devenim mai melancolici și apatici.

Cum combatem astenia?

 1. Creștem nivelul de serotonină pentru a ne stimula starea de spirit

Pentru a face acest lucru, trebuie să consumăm mai multe alimente bogate în triptofan – unul din cei 9 aminoacizi esențiali, pe care organismul uman nu îi poate produce singur și necesită a fi suplinit prin alimentație. Rolul important al triptofanului este de a acționa ca un „antidepresant” și de a contribui la secreția serotoninei, hormonul care reglează starea de spirit și reduce starea de anxietate, tensiune și iritabilitate.

Alimentele bogate în triptofan sunt: semințele de dovleac, cașcavalurile, carnea roșie, laptele, pește, ouă.

 1. Ne asigurăm organismul cu cât mai multe vitamine și minerale

Datorită variației de temperatură al mediului ambiant, condițiile meteo mai instabile, suntem expuși unui risc mai mare de a lua o răceală sau viroză, așa că nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne asigurăm organismul cu vitaminele și mineralele corespunzătoare.

La începutul toamnei, organismul are nevoie îndeosebi de alimente bogate în vitaminele B, C, magneziu, fier, zinc și coenzima Q10. Printre cele mai „energizante” alimente se numără: cerealele integrale, pătrunjelul, piersici, dovleacul, carnea roșie și ficatul.

În caz de astenie, se poate stabili și o deficiență de magneziu, care poate fi suplinită prin consumul de: migdale, mere, avocado, nuci, țelină, pește.

 1. Eliminați zahărul și carbohidrații simpli din alimentație!

Zahărul poate accentua starea de astenie! Și asta pentru că acesta stimulează creșteri și scăderi bruște ale glucozei în sânge, care la rândul ei stimulează secreția unei cantități mai mari de insulină în sânge, iar acest proces poate influența foarte mult asupra echilibrului hormonal în organism, cel care răspunde în mare parte de stările noastre de dispoziție.

 1. Optați pentru activități fizice regulate

S-a demonstrat că în timpul practicării oricărui tip de sport se eliberează în sânge endorfinele – niște substanțe care ne induc o stare de euforie și ne fac mai fericiți. Pe de altă parte, activitățile fizice îmbunătățesc regimul de somn și ne fac mai energici.

 1. Petreceți mai mult timp în aer liber și lumină naturală

În acest mod ne echilibrăm ritmul circadian și secretăm în sânge adrenalina, hormonul care crește nivelul de serotonină, iar stare noastră de spirit automat devine mai bună!

Ce recomandăm noi!

Ultimele studii demonstrează că stresul poate fi ținut sub control dacă avem un sistem nervos sănătos și susținut prin nutrienți furnizați de o dietă variată și sănătoasă.  În ultimele două decenii, influența dietei asupra sănătății creierului a fost considerată un factor de risc modificabil pentru prevenirea tulburărilor de dispoziție.

Vitaminele și micronutrienții influențează semnificativ  menținerea proceselor cognitive în creier și susținerea proceselor metabolice, iar aici un rol aparte îl au grupul vitaminelor B și mineralele corespunzătoare.

BiTONIC  recomandă complexul natural de calitate medicală:

Rosa Spirit

 • conține grupul vitaminelor B, însoțit de un aport de fitonutrienți din 14 fructe și legume
 • îmbunătățește funcțiile metabolice ale organismului
 • susține sistemul nervos în lupta cu stresul
 • creează o stare generală de bine
 • reglează activitatea hormonală
 • tratează avitaminoza sezonieră

 Complex anti-stres complet NATURAL, cu vitamina B, extract de fructe și legume

Red Energy

 • conține vitamina C și 10 minerale absolut necesare organismului
 • crește nivelul de energie al organismului
 • îmbunătățește activitatea fizică
 • înlătură semnele de oboseală
 • susține rezistențe fizică
 • susține echilibrul hormonal

Complex NATURAL de minerale organice pentru energie si rezistenta fizica

Surse științifice: [1] [2] [3] [4]
 • Taguri: energie, vitaminele B
 • Articole

  RSS
  De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație
  De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație

  Procesul transpirației este unul fiziologic și are rolul de a regla temperatura organismului și a o menține constantă. Transpirația conține...

  Mai departe...
  Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun
  Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun

  31 mai marchează Ziua Mondială fără Tutun și, spunem noi, pentru sănătatea plămânilor. Astfel, în articolul prezent dorim să aducem...

  Mai departe...