Mituri și adevăruri interesante despre sistemul tău imunitar. Tot ce trebuie să știi de la experții BiTONIC

Știai că privarea de somn, lipsa expunerii la razele solare, stresul și o microfloră intestinală dezechilibrată poate duce la slăbirea imunității tale?

Sistemul nostru imun are un rol extrem de important: să ne protejeze organismul de substanțele dăunătoare, bacteriile patogene și modificări celulare care ar putea duce la îmbolnăviri.

Deseori, modul de viață supra solicitant, stresul continuu, alimentația nesănătoasă ne fac sistemul imun mult mai vulnerabil în fața bacteriilor patogene, virușilor, paraziților și mai ales, în fața celulelor canceroase.

Cum funcționează sistemul nostru imun?

Imunitatea poate fi „activată” de o mulțime de lucruri, numite antigeni, pe care organismul nostru nu le recunoaște că ar fi ale lui proprii. Exemple de antigeni includ proteinele de pe suprafețele bacteriilor, ciupercilor și virușilor.

Când acești antigeni se unesc cu receptorii speciali ai celulelor imune, în organism se produce o serie întreagă de procese. Odată ce organismul a intrat în contact cu un germen pentru prima dată, acesta de obicei stochează toată informația despre acești germeni și cum să lupte împotriva lor. Astfel, dacă intră din nou în contact cu același germen, sistemul imun îl va recunoaște imediat și poate începe mai repede lupta împotriva lui.

Soldații din această luptă sunt câteva organe: splina, nodulii limfatici și timusul. Alți jucători importanți sunt adenoizii (polipii nazali), măduva osoasă, vasele limfatice și amigdalele.

Nodulii limfatici sunt cei care eliberează „celulele albe” ale sângelui, numite și limfocite, iar timusul asigură maturizarea celulelor-T, care asigură imunitatea celulară.

Mituri despre imunitate

 Mit 1:  Exercițiile fizice nu influențează imunitatea.

Adevăr: Total greșit. Exercițiile fizice stimulează producerea de anticorpi și celule albe din sânge care luptă cu antigenii. Nu trebuie să optăm pentru a concura la maraton, dar e destul de ok să avem o activitate fizică regulată. În rezultat, este stimulată circulația sanguină și ajută la menținerea stresului sub control.

Mit 2: Un sistem imun complet sănătos nu poate fi afectat de nimic.

Adevăr: Un mod de viață sedentar, alimentație necorespunzătoare, stres, privarea de somn, fumatul și consumul excesiv de alcool sunt printre primii factori care îți fac sistemul imun mai vulnerabil în fața infecțiilor.

Mit 3: Antibioticele ajută sistemul imun să lupte împotriva bolilor.

Adevăr: Antibioticele ajută sistemul imun atunci când acesta nu este capabil să combată singur infecțiile. Cu toate acestea utilizarea excesivă a antibioticelor, poate duce la o creștere a rezistenței bacteriilor patogene asupra lor. De asemenea, antibioticele ajută doar împotriva infecțiilor bacteriene. NU au nici o influență asupra virușilor, care pot provoca răceală și gripă.

Mit 4: Sistemul imunitar nu se schimbă pe tot parcursul vieții.

Adevăr: Odată cu vârsta, sistemul imunitar devine mai vulnerabil la infecții noi și chiar la cele pe care le-a mai întâlnit ulterior. Studiile au sugerat o scădere a producției de anticorpi (care luptă cu agenții patogeni) la persoanele în vârstă. Astfel, persoanele mai în vârstă tind să se îmbolnăvească mai des și să se recupereze mai lent. Persoanele în vârstă sunt mai predispuse la infecții din cauza unor afecțiuni precum boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet, care creează un stres suplimentar asupra sistemului imun.

Mit 5: Alergiile apar în urma imunității slabe

Adevăr: Alergiile sunt răspunsul unui sistem imunitar activ. Reacțiile alergice sunt răspunsuri declanșate de sistemul imunitar drept reacție la potențialii alergeni. De obicei, alergenii sunt inofensivi, cum ar fi: praful, polenul, părul de animale, mucegaiul, iar sistemul imun privește acești alergeni ca pe invadatori și îi atacă. De aceea și apare mâncărimea ochilor și nasul curgător, iar un mod de a preveni și trata aceste alergii este de a evita acești declanșatori alergici.

Cum ne susținem imunitatea?

În mod ideal, dacă asigurăm o dietă bogată în  componente care stimulează imunitatea, respectăm un mod de viață activ și evităm obiceiurile nesănătoase, atunci avem șanse mari ca sistemul nostru imun să funcționeze la maxim.

Astfel, pentru a suplimenta dieta și a asigura organismul cu vitamine și minerale, în ajutor ne vin suplimentele alimentare care ne pot oferi o serie de beneficii potențiale de stimulare a imunității.

BiTONIC recomandă:

Complexul ce conține vitamina C și 10 minerale, Red Energy – pentru funcționarea normală a unui metabolism sănătos și plin de energie.

 • Te simți în tonus și plin de energie
 • Îți îmbunătățești activitatea fizică
 • Înlături ușor semnele de oboseală
 • Crește performanța fizică și psihică
 • Asiguri echilibrul hormonal și reduci semnele de anemie

Orange Imun – supliment destinat în special imunității, care asigură doza zilnică de zinc și vitamina C pentru a susține sistemul imun + o doză de inulină - un prebiotic natural ce menține flora intestinală sănătoasă, care apropo, este răspunzătoare în proporție de 70% de imunitatea noastră.

 • Îți susții sistemul imunitar
 • Ai rezistența crescută în fața virușilor și bacteriilor
 • Restabilești echilibrul microflorei intestinale
 • Ești mai protejat în fața răcelilor, gripei și afecțiunilor herpetice
 • Te simți mai energic
 • Înlături disconfortul tranzitului intestinal

Supliment NATURAL pentru imunitate cu probiotice și extract pur de ghimbir și Vitamina C!

 • Taguri: imunitate
 • Articole

  RSS
  De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație
  De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație

  Procesul transpirației este unul fiziologic și are rolul de a regla temperatura organismului și a o menține constantă. Transpirația conține...

  Mai departe...
  Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun
  Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun

  31 mai marchează Ziua Mondială fără Tutun și, spunem noi, pentru sănătatea plămânilor. Astfel, în articolul prezent dorim să aducem...

  Mai departe...