Ce vitamine și minerale sunt necesare cel mai mult diabeticilor?

Diabetul este una dintre bolile cronice de stil de viață, care afectează anual milioane de oameni la nivel global.

Astfel, pentru diabetici, stilul de viață este extrem de important pentru sănătate și calitatea vieții.  Sunt de urmărit un mod de viață ordonat, respectarea unui regim alimentar, mișcare, controlul greutății, administrarea de medicamente recomandate de medicii specialişti.

Ce este de fapt diabetul și cum se manifestă?

Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar începe să distrugă celulele beta din pancreas. Aceste celule beta produc în mod normal insulină de care are nevoie organismul pentru a metaboliza glucidele (zaharurile) din alimentele consumate. În lipsa acestor celule, respectiv a producției de insulină, se instalează diabetul zaharat de tip 1.

Simptomele clinice ale diabetului nu apar până când nu au fost distruse 80% până la 90% din celulele beta ale pancreasului.

Cercetătorii nu cunosc bine cauzele de diabet zaharat tip 1, dar se știe că genele joacă un rol important. De asemenea, se știe că diabet zaharat tip 1 poate apărea atunci când ceva din mediul înconjurător, cum ar fi un virus, îi indică sistemului imunitar să atace pancreasul. 

Cele mai multe persoane cu diabet zaharat de tip 1 pot fi diagnosticate datorită prezenței în sânge a unor autoanticorpi. Diabetul zaharat tip 1 poate apărea odată cu alte boli autoimune, cum ar fi boală Grave sau vitiligo.

Pancreasul ajustează în mod normal cantitatea de insulină de care are nevoie organismul: în funcție de variațiile de zahăr din sânge, un pancreas sănătos secretă insulină din timp în timp, astfel încât să ajute glucoză din sânge să fie transmisă în celule. Orice organism are astfel de variații, care depind de alimentele ingerate sau diverse activități. Când pancreasul este afectat, el nu poate produce insulină necesară și de aceea este nevoie de injecții cu insulină.

Diabetul zaharat de tip II este o tulburare complexă a metabolismului, care afectează deopotrivă utilizarea glucidelor, lipidelor și proteinelor. Insulinorezistența este variabilă, dar în timp modificările celulare funcționale sunt urmate de leziuni anatomice ireversibile care au loc în numeroase țesuturi și organe.

Atunci când diabetul de tip 2 se află în faza incipientă, pancreasul secretă multă insulină, pentru a încerca să ajute celulele să obțină glucoză atât de necesară funcționării. Dar nu poate ține pasul, iar zahărul se acumulează în sânge în loc să circule în mod normal.

Nutriția diabeticului are rolul de a transforma această experiență de viață în una plăcută, dacă se respectă câteva reguli simple.

Pentru a fi în propriul control, diabeticul trebuie să echilibreze nutriția sa, astfel încât să își păstreze  glicemia într-un interval sănătos și să nu resimtă senzația de foame. Este important și ce mănâncă și ce nu mănâncă! Are nevoie de o varietate de alimente, cu legume și fructe cu un conținut redus de glucide precum: varza, conopida, ciupercile, spanacul, roșii, morcovi, pepene, citrice, fructe de pădure, mere. Este indicat consumul de cereale integrale, bogate în fibre și vitamine B, în detrimentul cerealelor rafinate sărace în nutrienți și cu un indice glicemic crescut. Cu privire la categoria lactatelor, se recomandă atenție la cantitatea de zahăr pe care acestea o conțin.

Consumul de ouă și carne este recomandat, cu atenție la calitatea și sursa de unde se procura.

Indiferent de tipul de diabet, acesta este o boală cronică, care afectează întreg organismul și produce anumite deficiențe care trebuie remediate pentru a păstra sănătatea organismului și calitatea vieții.

Dintre nutrițiunii pe care trebuie să îi avem sub lupa sunt:

Vitamina D. Aceasta joacă un rol important în controlul nivelului de glucoză în sânge. Cercetările au arătat că deficiența de vitamina D poate conduce la rezistență la insulină.

Vitamina B12 este deficitară în rândul diabeticilor ca un efect advers medicamentației specifice. Conform studiilor, un nivel optim de vitamina B12 poate duce la reducerea durerilor neuropatiei, cea mai des întâlnită complicație a diabetului. Totodată, s-a demonstrat că nivelul scăzut de B12 din organism poate cauza pierderi de memorie.

Tiamina sau Vitamina B1 apare ca deficientă la majoritatea diabeticilor și poate contribui la complicații sau la apariția unor boli de inima sau de sânge.

Magneziul  funcționează că un cofactor esențial pentru mai mult de 300 de enzime. Este esențial pentru toate sistemele de transport dependențe de energie, pentru glicoliza, metabolismul energetic, metabolismul osos, activitatea neuromusculară și echilibrul electrolitic. Deficiență de magneziu în diabet, este una dintre cele mai întâlnite și poate conduce la hipertensiune, rezistență la insulină, intoleranță la glucoză, dislipidemie și alte complicații grave.

Iodul este implicat în metabolismul energetic și este esențial pentru funcția tiroidei. Deficiență de iod poate cauza luarea în greutate, oboseală.

Deficiență de zinc este și ea deseori asociată cu diagnosticul de diabet. Se recomandă suplimentarea cu zinc, atunci când în dietă, sursele pentru zinc sunt precare.

Vitaminele B hidrosolubile contribuie, împreună cu Magneziul, la metabolismul energetic normal al celulelor. Organismul utilizează vitaminele B hidrosolubile pentru a transformă în energie anumite componente ale alimentelor, precum glucidele, lipidele și proteinele. Această energie este necesară pentru transmițătorii neuronali și pentru funcționarea sistemului nervos.

Vitamina B6 contribuie la metabolismul normal al proteinelor și al glicogenilor. Glicogenul reprezintă formă de stocare a glucozei în mușchi și în ficat.

Pe lângă vitaminele B și Magneziu, de asemenea, microelementele îndeplinesc şi ele roluri importante în metabolismul energetic. Astfel, Zincul contribuie la metabolismul normal al macronutrienților, carbohidraților și al acizilor grași. Cromul contribuie la metabolismul normal al macronutrienților (glucide, lipide, proteine).

Când în organism avem deficiențe ale acestor vitamine și minerale, cel mai bine apelăm la sfatul medicului sau al farmacistului pentru recomandarea unor suplimente alimentare potrivite.

Experții medicali din echipa BiTONIC recomandă produsul Rosa Spirit - un complex de vitamine B extrase prin presare la rece din 14 fructe și 5 legume. Beneficiați astfel și de un surplus de fitonutrienți.

Complex anti-stres complet NATURAL, cu vitamina B, extract de fructe și legume

Pentru carențele de Magneziu, Zinc și Crom recomandăm produsul Red Energy, un complex de 10 minerale și vitamina C.

Surse științifice: [1] [2] [3] [4] [5]

  • Taguri: diabet
  • Articole

    RSS
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație

    Procesul transpirației este unul fiziologic și are rolul de a regla temperatura organismului și a o menține constantă. Transpirația conține...

    Mai departe...
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun

    31 mai marchează Ziua Mondială fără Tutun și, spunem noi, pentru sănătatea plămânilor. Astfel, în articolul prezent dorim să aducem...

    Mai departe...