De ce nivelul de minerale din organism influențează atât de mult starea noastră de bine? Experții BiTONIC ne explică.

Persoanele cu un regim alimentar neadecvat, situațiile stresante și activitățile fizice suprasolicitante, femeile cu o menstruație abundentă, predispun organismul către o stare permanentă de oboseală, disconfort, lipsă de energie, ajungându-se chiar până la apariția unor boli cronice.

Ce sunt mineralele?

Sunt niște elemente chimice, absolut necesare organismului în susținerea sistemului imunitar pentru structura țesuturilor, menținerea echilibrului acido-bazic în organism, transmiterea reacțiilor nervoase și declanșarea contracțiilor musculare.

Se împart în 2 categorii:

  1. Macrominerale sau minerale esențiale – sunt necesare în cantități mai mari de 100 mg pe zi: calciul, magneziul, sodiul, potasiul, fosforul.
  2. Micromineralele sau oligominerale – sunt necesare organismului uman în cantități mai mici de 100 mg/zi. Din această categorie fac parte: fierul, cuprul, iodul, cromul, zincul, etc.

De ce avem noi nevoie de fapt, sunt ionii de minerale și nu chiar mineralele propriu-zise.

Ce sunt ionii de minerale și cum își fac treaba?

Cunoaștem încă de la lecția de chimie că ionii sunt niște atomi încărcați pozitiv sau negativ (au deficit sau surplus de electroni).

De ce avem nevoie anume de ioni? Pentru că în mare parte, fluidele corpului uman sunt soluții ionice. Organismul uman folosește acești ioni pentru îndeplinirea multor procese vitale, cum ar fi: echilibrul acido-bazic în organism, contracții musculare, activitatea inimii, coagularea sângelui, buna funcționare a sistemului nervos și multe altele.

Faptul că forma mineralului este sub formă de ioni, la contactul cu apa, aceștia se absorb total și rapid în organism. Rolul acestor minerale este mai ales, de a genera miliarde de impulsuri electrice minuscule, fără de care nu ar putea funcționa în primul rând inima, creierul sau mușchii noștri.

Cum suplinim aceste minerale?

În mod normal mineralele se suplinesc din legume, fructe, cereale care au fost cultivate în soluri bogate în nutrienți. Din păcate, în zilele noastre, din cauza tehnicilor agricole agresive, pământul bogat în nutrienți devine tot mai rar întâlnit. Fertilizatorii sintetici suplinesc mineralele de care au nevoie plantele, dar nu și nevoia complexă de minerale a organismului uman.

BiTONIC Red Energy este un complex ce conține vitamina C și 10 minerale, pentru funcționarea normală a unui metabolism sănătos și plin de energie. De ce am ales această combinație? 

  • Vitamina C

Este un antioxidant puternic, cu efect de stimulare a funcției imunitare, dar rolul lui primar în această compoziție este de a stimula procesul de absorbție a fierului în organism.

  • Fier

Este un mineral esențial de care are nevoie organismul pentru a funcționa corect. Odată absorbi, acesta este folosit ca „element de construcție” pentru hemoglobină – o proteină care se găsește în celulele roșii din sânge și ajută la transferul oxigenului către organe și țesuturi.

Deficitul de fier poate duce la anemie, care include simptome de oboseală, dureri de cap, scăderea imunității și deficiențe respiratorii.

  • Magneziu

60% din magneziu, în organism, se găsește în oase, iar restul – în mușchi, țesuturi moi și fluide, inclusiv sânge. De fapt, fiecare celulă din organism conține magneziu și are nevoie permanentă de el pentru a funcționa.

De ce avem nevoie de magneziu?

  • Transformă alimentele în energie
  • Participă la procesul de relaxare-contractare a mușchilor ( este extrem de eficient în crampe musculare)
  • Participă la transmiterea informației către creier și sistemul nervos, prin intermediul neurotransmițătorilor ( luptă împotriva stresului și depresiei)
  • Zinc

Zincul participă în numeroase procese metabolice și este unul din elementele esențiale capabile să îmbunătățească imunitatea prin dezvoltarea și susținerea funcțiilor celulelor imune. Totodată, zincul este fundamental sănătății pielii, sinteza proteinelor, producerea de hormoni și echilibrul acestora. Participă la susținerea masei musculare și la regenerarea acesteia.

  • Cupru

Ajută la menținerea sănătății oaselor, vaselor de sânge, a nervilor și a funcției imune și contribuie la absorbția fierului. Cuprul suficient în dietă poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare și a osteoporozei.

  • Seleniu

Deține proprietăți antioxidanți și este crucial pentru sănătatea și buna funcționare a sistemului imunitar. Niveluri mai ridicate de seleniu pot contribui la creșterea sistemului imunitar al persoanelor cu gripă, tuberculoză și hepatită C.

  • Mangan

Participă la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la formarea unor enzime antioxidante, care previn degradarea celulară. Poate ajuta la promovarea oaselor puternice și dense atunci când este combinat cu alți nutrienți, cum ar fi calciu și vitamina D.

  • Crom

Ajută direct la menținerea nivelului de zahăr din sânge normal, îmbunătățind modul în care corpul nostru folosește insulina, fiind folosit mai ales la pacienți cu diabet. Unele studii au mai constatat că cromul poate atenua ușor pofta de dulce și foamea exagerată care apare în urma stărilor emoționale.

  • Iod

Glanda tiroidă are nevoie de iod pentru a produce hormoni. Dacă tiroida nu are suficient iod pentru a-și face treaba, organismul determină glanda tiroidă la o muncă în exces. Acest lucru provoacă mărirea tiroidei (gușă). Deficitul de iod poate provoca și dezechilibre hormonale, provocând chiar încetarea ovulației și infertilitate.

  • Molibden

Acționează ca un cofactor pentru patru enzime, care sunt implicate în procesarea sulfiților și descompunerea deșeurilor și toxinelor din organism.

  • Calciu

Aproximativ 99% din rezervele totale de calciu sunt reținute în schelet, restul rezervelor se află în celulele țesuturilor moi, în fluxul sanguin și lichide extracelulare, unde are efect asupra sistemului cardiovascular, nervos și sistemului muscular. Deficiența de calciu poate duce în primul rând la osteoporoză - afectarea structurii osoase și fragilitatea oaselor, printr-o rezistență osoasă scăzută și un risc crescut de fractură.

Produsele din TOPUL toamnei 2020, pentru o imunitate de fier, concentrare, memorie și energie

  • Taguri: energie, minerale, red energy
  • Articole

    RSS
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație

    Procesul transpirației este unul fiziologic și are rolul de a regla temperatura organismului și a o menține constantă. Transpirația conține...

    Mai departe...
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun

    31 mai marchează Ziua Mondială fără Tutun și, spunem noi, pentru sănătatea plămânilor. Astfel, în articolul prezent dorim să aducem...

    Mai departe...