Ce știm despre Covid-19? Faptul că este o infecție virală și cele mai importante daune ale virusului sunt asupra sănătății umane, inclusiv vătămarea directă a sistemului respirator, atacul asupra sistemului imunitar, accentuarea unor afecțiuni medicale existente și în cele din urmă, chiar provocarea decesului.
Impactul covid-19 asupra sistemului imun?
Covid-19 aduce la pachet o mulțime de simptome asupra organismului, cum ar fi: febra, tusea seacă, mialgii și oboseala. La fel ca în cazul majorității infecțiilor virale, dacă supraviețuim infecției, în timpul acestor săptămâni dezvoltăm răspunsuri imune mediate de anticorpi și celule specifice virusului.
Recomandările publice de a preveni coronavirusul (izolarea în case, închiderea parcurilor, centrelor fitness, etc) răspândesc, indirect, o promovare de reducere a activității fizice zilnice, ceea ce poate duce la o scădere a imunității și o „susținere” a altor afecțiuni cum ar fi: obezitatea, hipertensiunea arterială și alte afecțiuni cardiovasculare care sunt extrem de susceptibile la infecția cu covid-19.
COVID-19, activitatea fizică și sistemul respirator
Mulți pacienți Covid dezvoltă insuficiență respiratorie și necesită „ventilație mecanică” pentru a asigura schimbul natural pulmonar de gaze O2-CO2. Cu toate că acest proces de respirație artificială este deseori privit ca pe o intervenție de prim-ajutor, una din consecințele nedorite ale acestui proces este „slăbirea” mușchilor respiratori care apare datorită atrofiei mușchilor diafragmei (organ care participă la procesul de respirație), în rezultat se revine mult mai greu la respirația naturală, iar asigurarea organelor și țesuturilor cu oxigen devine mai îngreunată.
Inactivitatea fizică reduce cu mult sănătatea fizică și crește riscul apariției afecțiunii coronariene, nemaivorbind de slăbirea sistemului imun. Durerile musculare care însoțesc infecțiile virale gripale și coronare sunt cunoscute drept un simptom al afecțiunii și apar de obicei în urma răspunsului inflamator al citokinelor (celule ale sistemului imun care intervin în apărarea contra agenților infecțioși) eliberate în lupta cu invazia virală.
Impactul virusului asupra creierului
Chiar dacă carantina este una din cele mai frecvente protecții împotriva infecțiilor cu virus, pe de altă parte izolarea socială cauzează adesea tulburări psihologice și mentale, inclusiv tulburări de stres acut, epuizare, iritabilitate, insomnie, frică și anxietate. Datele sugerează că depresia, anxietatea și tulburările posttraumatice au efecte semnificative asupra sistemului imun, care provoacă activarea mastocitelor (secretă citokine = declanșează inflamație).
Poate activitatea fizică și o nutriție corespunzătoare să atenueze consecințele infecției sau..?
Activitatea fizică poate reduce eficient depresia și are un efect neuroprotector și antidepresiv. Totodată exercițiile fizice au un efect euforic asupra creierului, prin faptul că secretă endorfine, iar un stare de bine sănătoasă și un sistem nervos puternic contribuie foarte mult la imunitatea noastră și mai ales la asigurarea organelor și țesuturilor cu oxigen, datorită intensificării procesului de respirație.
Pe de altă parte, s-a demonstrat că infecția cu coronavirus poate cauza generarea de radicali liberi – cei care provoacă stresul oxidativ și pot duce chiar la moartea celulelor sănătoase și slăbirea sistemului imunitar. S-a demonstrat că pacienții infectați, care beneficiau de un regim alimentar corespunzător, care îi ajutau să reducă stresul oxidativ și să-și susțină imunitatea, au avut șanse mai mari de a reduce riscul infectării sau simptomele virusului.
Substanțe recomandate:
- Vitamina C – cunoscut ca un puternic antioxidant, s-a dovedit a fi extrem de efectiv în reducerea stresului oxidativ și a inflamației în organism, promovând susținerea imunității.
- Vitamina D – pe lângă faptul că joacă un rol important în absorbția calciului, această vitamină s-a dovedit a fi extrem de eficace în asigurarea unui răspuns imun. Unele studii sugerează, că vitamina D susține procesul natural al organismului prin care acesta omoară orice agent patogen, cum ar fi: bacterii, viruși sau ciuperci. Totodată aceasta are proprietăți antiinflamatoare.
- Vitamina A – este un grup de retinoizi cu o funcție extrem de importantă în susținerea sistemului imunitar. Studiile au demonstrat eficacitatea acesteia în afecțiuni precum diaree, pneumonie și chiar infecție HIV.
- Vitaminele B – dețin proprietăți puternice antioxidante și sunt capabile să susțină imunitatea.
- Vitamina E – pe lângă proprietățile antioxidante și imunostimulatoare, vitamina E s-a dovedit a deține proprietăți protective asupra infecțiile tractului respirator.
- Zinc + Seleniu – ambele dețin proprietăți antioxidante și mențin funcția imunitară.
Pentru a restabili rezistența întregului organism după Covid-19, este foarte important să restabilim mușchii în primul rând și forța, precum și alți nutrienți care vor menține sistemul imunitar.
Combinarea reabilitării fizice cu reabilitarea nutrițională este cel mai bun mod pentru a îmbunătăți starea sănătății după lupta cu virusul.
În timpul infectării, corpul folosește toată energia pe care o are pentru a combate virusul. Această luptă, combinată cu timpul petrecut fără nici o activitate fizică, duce la în primul rând la pierderea mușchilor. Este foarte important să revenim în forță, prin formarea unui program de restabilire cu activități fizice și alimentație corespunzătoare!
Materialul principal de „construcție” al mușchilor și obținerea rezistenței organismului, sunt în primul rând aminoacizii. Asigurați-vă că includeți proteine la fiecare masă și nu abandonați exercițiile fizice! Veți lucra atât la „întărirea mușchilor” pentru a fi în tonus, dar veți asigura și sănătatea inimii și a plămânilor.
Experții BiTONIC recomandă:
Complexul PLATINUM AMINOVITAL – restabilește metabolismul energetic prin doza de magneziu, taurină și aminoacizi esențiali (BCAA).
BCAA sunt niște aminoacizi esențiali, care organismul nu îi poate sintetiza și necesită o suplinire prin alimentație.
33% din țesutul nostru muscular este alcătuit din leucină, izoleucină și valină – amincoacizii BCAA, aceștia având rol structural ( construirea de noi celule) și rol energetic (asigură energie rapidă).
Magneziul susține celulele nervoase și funcția creierului, contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și diminuează crampele și inflamațiile musculare.
Taurina contribuie la echilibrul de minerale din organism, susține imunitatea și procesele antioxidante în organism.