Slăbim sau nu în somn? Află cum influențează somnul asupra siluetei.

Știai că somnul joacă un rol important în echilibrul energetic al organismului? S-a demonstrat că deficitul de alimente sau înfometarea poate determina scăderea intervalului de somn și invers, privarea de somn poate duce la „hiperfagie” sau un fel de „bulimie nervoasă” – afecțiune care se caracterizează prin ingestia unei cantități excesive de alimente.

Modul de viață modern încurajează un consum suplimentar de energie, dar descurajează cheltuirea acestora. Totodată, un somn bun are o importanță majoră pentru corp și stabilirea unei greutăți corporale stabile și o stare generală bună de sănătate.

De ce mâncăm mai mult când dormim mai puțin?

Un somn bun are o mare importanță pentru organism și un echilibru al greutății. O mulțime de studii au demonstrat că micșorarea orelor de somn modifică hormonii neuroendocrini și apetitul, într-un mod în care ar putea susține creșterea în greutate pe termen lung.

Un studiu a constatat că durata somnului poate afecta nivelurile acestor factori, care reglează foamea și pofta de mâncare. Două zile cu doar 4 ore de somn/persoană, a fost determinată o scădere cu 18% a nivelului de hormon „leptina” (induce sațietate). Reducerea somnului a fost de asemenea, asociată cu o creștere de aproape 28% a nivelului grelinei (crește apetitul).

Aceste modificări au dus preponderent la creșterea poftei de mâncare cu cca 23%, iar pofta pentru alimente cu conținut mare de calorii (dulciuri, gustări sărate, fast-food) a crescut cu 33% până la 45%. În schimb pofta pentru fructe, legume, alimente bogate în proteine, nu a fost afectată deloc. Creșterea poftei de mâncare este strâns legată de creșterea raportului leptină-grelină, care apare în urma privării de somn.

Leptina este un hormon eliberat de adipocite – țesut adipos (grăsime), care oferă informații despre „starea energetică” în organism, către hipotalamus și induce senzația de sațietate.  Grelina , pe de altă parte, este o peptidă produsă preponderent în stomac și este de asemenea implicată în reglarea echilibrului energetic, denumită și „hormonul foamei” pentru că stimulează apetitul.

Cum influențează insuficiența de somn asupra greutății?

  • În primul rând, un somn de scurtă durată poate crește riscul creșterii în greutate prin provocarea unui dezechilibru în profilul hormonal care controlează apetitul. Lipsa somnului duce la scăderea leptinei (sațietate) și la creșterea grelinei (crește pofta de mâncare) și cortizolului (hormonul stresului), modificând chiar și metabolismul glucozei.
  • În al doilea rând, lipsa orelor suficiente de somn poate duce la creștere în greutate prin mărirea timpului disponibil pentru mâncat și prin îngreunarea menținerii unui stil de viață sănătos. Într-un mediu în care mâncarea a devenit foarte gustoasă, plăcută și un mod de ”relaxare”, aportul caloric poate fi direct proporțional cu timpul petrecut treaz, mai ales dacă timpul nedormit este petrecut în activități sedentare, cum ar fi privitul televizorului, unde nu lipsesc micile gustări și ronțăieli.
  • Reducerea cheltuielilor de energie stabilește o legătură directă somn scurt - obezitate. Oboseala permanentă și dormitul prea puțin duce întreruperea regimului constant de exerciții Să fim serioși, cine vrea să facă un antrenament cardio când te simți sleit de puteri? Puține ore de somn ne fac mai lenoși!

În contrast, un somn bun nocturn, are o mulțime de beneficii. Din punct de vedere fiziologic, este cunoscut faptul că somnul exercită efecte modulatorii asupra hormonilor și metabolismului. Un somn bun facilitează controlul poftelor de mâncare și chiar poate fi privit ca un factor „de sațietate”. Efectele somnului se  răsfrâng și asupra regenerării structurii și funcției țesuturilor.

Totuși dacă vrei un ajutor în dobândirea unui somn de calitate, BiTONIC recomandă combinația de melisa, hamei și vitaminele B din BLUE SLEEP pentru o stare de spirit relaxată și reducerea stresului.

Hameiul are rolul de a reduce temperatura corpului pe timpul nopții, eliminând astfel trezirile dese datorită supraîncălzirii corpului. Extractul de melisa deține proprietăți relaxante asupra sistemului nervos și contribuie la prelungirea semnificativă a duratei somnului, iar vitaminele B contribuie la refacerea celulelor nervoase pe durata somnului.

Supliment NATURAL pentru odihnă și relaxare cu extracte naturale pure, pentru un somn liniștit și odihnitor!

Pe lângă acestea, BLUE SLEEP asigură o trezire ușoară, fără senzații de amețeală și conferă o doză în plus de energie.

Cel mai important este că o mare influență asupra problemelor de somn o are stresul care vine la pachet cu o mulțime de consecințe. Ar trebui să punem pe cântar, ce este mai important somnul suficient care ne asigură sănătate și siluetă sau stresul și mulțimea de probleme care ne înconjoară?

Surse științifice: [1] [2] [3]
  • Taguri: slabește sănătos, somn linistit
  • Articole

    RSS
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație

    Procesul transpirației este unul fiziologic și are rolul de a regla temperatura organismului și a o menține constantă. Transpirația conține...

    Mai departe...
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun

    31 mai marchează Ziua Mondială fără Tutun și, spunem noi, pentru sănătatea plămânilor. Astfel, în articolul prezent dorim să aducem...

    Mai departe...