Știai că anume calciul este un element esențial pentru organism și cel mai abundent mineral din corpul uman?
Aproximativ 99% din rezervele totale de calciu sunt reținute în schelet, restul rezervelor se află în celulele țesuturilor moi, în fluxul sanguin și lichide extracelulare, unde are efecte asupra sistemului cardiovascular, nervos și sistemului muscular.
Necesitatea de calciu pentru întreținerea scheletului fluctuează de-a lungul vieții unei femei, care de obicei rămâne stabil până la menopauză, iar după – e în continuă deficiență, când influențează scăderea nivelului de estrogen.
Nevoile de calciu sunt afectate și de scăderea absorbției intestinale care apare odată cu vârsta. Un factor care poate limita absorbția calciului este și lipsa de vitamina D, rezultată din unele disfuncții apărute cu vârsta, inclusiv ingestia, absorbția intestinală și producerea cutanată scăzută a acesteia.
La ce duce deficiența de calciu?
La osteoporoză! Este o boală care afectează milioane de oameni din întreaga lume.
Se caracterizează prin afectarea structurii osoase și fragilitatea oaselor, printr-o rezistență osoasă scăzută și un risc crescut de fractură. Osteoporoza apare cel mai frecvent la femeile aflate în postmenopauză, iar incidența crește odată cu vârsta.
Există o legătură directă între deficitul de estrogen în perioada de peri- (perioada de timp dinaintea menopauzei, când organismul începe să producă mai puțin estrogen), postmenopauză și dezvoltarea osteoporozei. Plus că osteoporoza apare fără a declanșa careva simptome. Este posibil ca unele persoane să nu știe că au osteoporoză, până când au o întindere bruscă sau când o cădere provoacă o fractură.
Studiile clinice au evaluat importanța aportului de calciu adecvat și vitaminei D, drept un factor important în regimul terapeutic în peri- sau postmenopauză.
Calciu sau Calciu + Vitamina D?
Vitamina D este esențială pentru o absorbție intestinală eficientă a calciului. La femeile cu o deficiență brută de vitamina D, nu mai mult de 10-15 % din calciu alimentar este absorbit.
În studiile clinice randomizate, placebo controlate, calciul împreună cu vitamina D s-a dovedit a fi efectiv în pierderea osoasă la femeile sănătoase în postmenopauză și la femeile aflate în postmenopauză cu pierderi osoase substanțiale sau fracturi anterioare.
O revizuire a mai multor studii, s-a constatat că femeile aflate în postmenopauză care au primit suplimente alimentare cu calciu au avut pierderi osoase de 0,014% pe an , comparativ cu 1,0% pe an la femeile netratate.
Un studiu realizat în Franța (cca 3000 femei cu vârsta medie de 84 de ani) care au avut un nivel scăzut al aportului de calciu și vitamina D și au primit suplimentar calciu + vitamina D zilnic, timp de 18 luni, au avut semnificativ mai puține fracturi nevertebrale și fracturi de șold, decât beneficiarii cu placebo.
Suplimentele cu calciu?
Suplimentele cu calciu oferă o alternativă convenabilă femeilor incapabile să consume suficient calciu din alimentație. Acestea variază după tipul de calciu (sărurile de calciu: calciu carbonat, calciu citrat, calciu gluconat, calciu lactat, etc.)
Este foarte important să alegeți un supliment alimentar care pe lângă vitamina D mai conține și vitamina K, deoarece acestea lucrează în tandem. Organismul folosește vitamina D pentru a absorbi calciul, dar are nevoie și de vitamina K pentru a se asigura că calciul sfârșește în oase, în loc de artere. De asemenea trebuie să vă asigurați că aveți suficiente niveluri de vitamina E și A, deoarece acestea funcționează sinergic cu vitamina D.
Puteți găsi vitamina D și în suplimentul Silver Bones de la BiTONIC – supliment natural de calitate medicală cu vitamina D și calciu, vitamina K, mangan și glucozamină. Acesta asigură susținerea rezistenței organismului prin întărirea imunității și suportul sistemului osos și muscular. Vitamina K susține procesul de absorbție al calciului, care este influențat de vitamina D, iar manganul cu glucozamina asigură sănătatea matricei osoase și contribuie la reducerea durerilor articulare.
Acizii grași Omega 3
Aceștia susțin echilibrul hormonal în perioada menopauzei și au efect antiinflamator, care este util în cazul durerilor articulare, „înțepenirea” articulațiilor, asociate cu artrita și și osteoporozei. Un alt beneficiu al acestor acizi grași, este că scad nivelul mărit al trigliceridelor în sânge – afecțiune des întâlnită anume la femeile în menopauză, fapt care poate crește riscul de cardiopatie ischemică (boala cardiacă coronariană).
Unde găsim surse bune de Omega-3?
Îl găsim în complexul BiTONIC Golden Oils Forte – o sursă sigură de Omega 3 ce provine din alge marine combinat cu vitamina E.
Rolul vitaminei E este necesar pentru a susține metabolizarea acizilor grași Omega-3, dar și pentru efectul puternic antioxidant care asigură integritatea de durată pentru Omega-3, întrucât la contactul cu oxigenul sunt ușori oxidativi.