Fertilitatea la bărbați! Cum să ai grijă de sănătatea masculină și ce ne recomandă medicul nutriționist Sergiu Munteanu

Până la 15% din cupluri sunt infertile. Acest lucru înseamnă că nu sunt capabili să conceapă un copil, chiar dacă au avut relații sexuale dese, neprotejate, timp de un an sau mai mult. În peste o treime dintre aceste cupluri, infertilitatea masculină joacă un rol important.

Ce este infertilitatea masculină?

Infertilitatea masculină se datorează producției scăzute de spermă, funcției anormale a spermatozoizilor sau blocajelor care împiedică eliberarea spermei. Bolile, rănile, problemele cronice de sănătate, stilul de viață nesănătos și alți factori pot juca un rol în cauzarea infertilității masculine.

Aproximativ 30-80% din subfebrilitatea masculină este considerată în parte datorită efectelor negative ale stresului oxidativ asupra spermatozoizilor. Stresul oxidativ apare atunci când speciile reactive de oxigen depășesc apărarea înnăscută a substanței antioxidante. În timp ce spermatozoizii însăși au un nivel relativ scăzut de antioxidanți și enzime de reparare a ADN-ului, plasma seminală furnizează o suplimentare a acestora. Antioxidanții găsiți în spermă includ atât enzime, cât și substanțe non-enzimatice, care interacționează sinergic pentru a asigura o protecție optimă  împotriva radicalilor liberi și stresului oxidativ.

Antioxidanții găsiți în mod natural în lichidul seminal includ vitaminele A, E, C și complexul B, zinc, seleniu, cupru, etc. Acești antioxidanți elimină radicalii liberi care ajută la depășirea stresului oxidativ.

Simptome:

Principalul simptom este incapacitatea de a concepe un copil. Nu pot exista alte semne sau simptome evidente. În unele cazuri, însă o problemă de bază, cum ar fi o tulburare moștenită, un dezechilibru hormonal, vene dilatate în jurul testiculelor sau o afecțiune care blochează trecerea spermei provoacă careva simptome.

Deși majoritatea bărbaților cu infertilitate  nu observă alte simptome decât incapacitatea de a concepe un copil, unele simptome asociate cu infertilitatea masculină includ:

 • Probleme cu funcția sexuală – de exemplu dificultăți de ejaculare sau volume mici de ejaculare lichide, dorință sexuală redusă sau dificultăți menținerea unei erecții (disfuncție erectilă)
 • Durere, umflare sau înțepătură în zona testiculului
 • Infecții respiratorii recurente
 • Scăderea părului facial sau corporal sau a altor semne de anomalii hormonale
 • Un volum mai mic decât normal al spermei (mai puțin de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de spermă sau un număr total de spermatozoizi mai mic de 39 de milioane pe ejaculare).

Cauze:

Infecția!

Unele infecții pot interfera cu producția de spermă sau sănătatea spermatozoizilor sau pot provoca cicatrici care blochează trecerea spermei. Acestea includ inflamația testiculelor și/sau a unor infecții cu transmitere sexuală, inclusiv gonoree sau HIV. Deși unele infecții pot duce la leziuni testiculare permanente, cel mai adesea spermatozoizii pot fi „recuperați”.

Dezechilibru hormonal!

Infertilitatea poate rezulta din tulburări ale testiculelor în sine sau de o anomalie care afectează sistemele hormonale, inclusiv hipotalamusul, hipofiza, tiroida și glandele suprarenale.

Utilizarea drogurilor!

Steroizii anabolici luați pentru a stimula puterea și creșterea mușchilor pot determina micșorarea testiculelor și scăderea producției de spermă. Utilizarea cocainei sau a marijuanei poate reduce temporar calitatea spermei.

Alcoolul și fumatul!

Alcoolul în exces scade nivelul de testosteron care poate cauza disfuncție erectilă și scade producția de spermă, iar bărbații care fumează pot avea un număr mai mic de spermatozoizi decât cei care nu fumează.

Stresul emoțional și depresia!

Stresul poate interfera cu anumiți hormoni necesari producerii spermei, astfel afectând numărul de spermatozoizi. Totodată depresia la bărbați la poate provoca disfuncție sexuală din cauza libidoului redus, disfuncție erectilă sau ejaculare întârziată.

De ce BiTONIC Man?

Acesta a fost conceput pentru sănătatea bărbaților, pentru virilitate, fertilitate și potență! Acest produs conține în special minerale, vitamine și extracte din plante care stimulează virilitatea:

 • Zincul – numeroase studii au demonstrat că deficitul de zinc este asociat cu niveluri joase de testosteron, calitate proastă a spermei și un risc crescut de infertilitate. Zincul crește nivelul de testosteron și producția de spermă!
 • Seleniul – este un element esențial în producția de spermă și sinteza testosteronului.
 • Vitamina C – se găsește în concentrații mari în plasma seminală și scade riscul deteriorării ADN-ului.
 • Tribulus – numeroase studii au demonstrat că bărbații cu un volum scăzut de spermă care au administrat 5-7 grame de Tribulus în zi, timp de 2 luni, a fost îmbunătățită funcția erectilă și libido-ul.
 • Maca – studiile au demonstrat îmbunătățiri semnificative asupra echilibrului hormonal, crește volumul de spermă și se normalizează nivelul de zahăr în sânge.
 • L-arginina – este un aminoacid care participă la formarea oxidului nitric, cu rolul de a relaxa vasele de sânge și mușchii din jurul vaselor crescând fluxul sanguin spre țesuturi și menținând funcția erectilă. Totodată stimulează creșterea masei musculare prin susținerea producției de hormoni de creștere.
 • Semințele de schinduf – crește nivelul de testosteron, are rol afrodiziac și reduce eficient glicemia.
 • Semințe de dovleac – susține sănătatea prostatei și profilaxia tumorilor benigne și maligne de prostată, rol de sporire a libidoului.
 • Cafeina anhidră – oferă un boost de energie organismului!

Supliment NATURAL cu extract de Tribulus, Maca, zinc și seleniu pentru sănătatea bărbatului - virilitate, fertilitate și potență!

Medicul nutriționist Sergiu Munteanu vine cu următoarele sfaturi pentru a susține fertilitatea și sănătatea bărbaților:

 • Consumați proteine de calitate și în cantitate suficientă: 1g de proteine per kg/corp, mai ales în a doua jumătate a zilei!
 • Evitați glucidele nesănătoase după orele amiezii, mai ales produsele cu conținut mare de zahăr, care pot influența dezechilibrul hormonal!
 • Includeți în regimul alimentar cât mai des fructe de mare – sunt o sursă bună de zinc, indispensabil sănătății aparatului reproductiv masculin!
 • Optați periodic pentru un pahar de vin roșu – este o sursă foarte bună de antioxidanți. Atenție însă! O cantitate mai mare de vin, va avea un efect negativ deja.
 • Faceți mișcare cât mai mult posibil! Activitatea fizică stimulează funcția testosteronului! Acest sfat se referă mai ales pentru persoanele care au un mod de viață și job sedentar, iar „statul pe scaun ”este inevitabil.
 • Consumați roșii gătite termic, sau suc natural de tomate – este o sursă foarte bună de licopen – un antioxidant puternic care protejează celulele de radicali liberi și menține sănătatea prostatei!

Sergiu Munteanu - medic nutriționist

Nu uitați că stilul de viață și alegerile alimentare vă influențează mult sănătatea organismului! Optați întotdeauna pentru alegeri inteligente!

 • Taguri: fertilitate
 • Articole

  RSS
  De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație
  De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație

  Procesul transpirației este unul fiziologic și are rolul de a regla temperatura organismului și a o menține constantă. Transpirația conține...

  Mai departe...
  Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun
  Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun

  31 mai marchează Ziua Mondială fără Tutun și, spunem noi, pentru sănătatea plămânilor. Astfel, în articolul prezent dorim să aducem...

  Mai departe...