Mănânci deseori mai mult pentru a te simți bine sau pentru a scăpa de stres și te trezești ușor cu kilograme în plus? Silueta îți este afectată iar kilogramele nu vor să te părăsească atât de ușor?
Nu mâncăm întotdeauna doar pentru a satisface foamea fizică. Mulți dintre noi apelează și la mâncare pentru confort, pentru ameliorarea stresului sau pentru a ne răsplăti pe noi înșine. Și atunci când o facem, avem tendința de a ajunge la mâncare nesăbuită, cum ar fi: dulciuri, fast-food și alte alimente nesănătoase.
Mâncarea emoțională folosește mai mult pentru a te face să te simți mai bine, pentru a umple nevoile emoționale mai degrabă, decât stomacul. De fapt, uneori te face să te simți mai rău. Ulterior nu numai că rămâne problema emoțională inițială, dar te simți vinovat și pentru supraalimentare.
Diferența dintre foamea emoțională și foamea fizică?
Foamea emoțională uneori poate fi atât de puternică, încât este confundată cu cea fizică! Există însă câteva indicii care le diferențiază:
- Foamea emoțională se instalează brusc! Te lovește într-o clipă și te simți copleșitor. Foamea fizică pe de altă parte, începe mai treptat. Nevoia de a mânca nu se simte la fel de îngrozitoare și nu necesită satisfacție instantanee (decât dacă nu ați mâncat de foarte mult timp).
- Foamea emoțională caută alimente specifice de confort! Când îți este foame fizic, aproape orice sună bine – inclusiv alimentele sănătoase precum legumele. Însă foamea emoțională își dorește mâncarea nesănătoasă sau gustări pline de zahăr. Simți că ai nevoie acum de un cheesecake sau pizza și nimic altceva nu ai ce face, nu? Știm noi din astea 😊
- Foamea emoțională duce adesea la mâncat fără conștiință! Până să-ți dai seama, te trezești că ai mâncat o pungă întreagă de chipsuri sau o caserolă întreagă de înghețată, fără să-i acorzi mare atenție sau să te bucuri pe deplin de ce pui în gură. Când mănânci ca răspuns la foamea fizică, de obicei ești mai conștient de ceea ce faci.
- Foamea emoțională nu-și are originea în stomac! Este o problemă la nivelul creierului și a hormonilor plăcerii, mai ales dopamina! Tot timpul vrei mai mult și mai mult până simți că „plesnești”. Foamea fizică, pe de altă parte, te satisface atunci când ai stomacul și mai puțin decât plin.
- Foamea emoțională duce adesea la regret, vinovăție sau rușine! Când mănânci pentru a satisface foamea fizică, este puțin probabil să te simți vinovat, deoarece pur și simplu îi oferi organismului ce are nevoie. Dacă te simți vinovat după ai mâncat, probabil, deoarece știi că nu a fost ceva nutritiv și sănătos.
Cum spunem stop mâncatului emoțional?
Primul pas în a pune capăt alimentației emoționale este identificarea declanșărilor personale. Ce situații, locuri sau sentimente te fac să ajungi la confortul alimentelor? Majoritatea mâncării emoționale este legată de sentimente neplăcute, dar poate fi declanșată și de emoții pozitive, cum ar fi recompensarea pentru atingerea unui obiectiv sau sărbătorirea unei vacanțe.
Al doilea pas este să renunți treptat la acest obicei! Poți renunța la mâncare timp de 5 minute? Sau începe doar cu un minut. Nu-ți interzice poftele! Tot ce e interzis este extrem de palpitant! Setează-ți în gând un timp de așteptare. După un timp vei observa că dispar și poftele!
Știai că cromul face minuni cu poftele de dulce?
Cromul s-a constatat că are capacitatea de a regla nivelul de zahăr din sânge și de a sprijini pierderea în greutate. Ce știm este că cromul este necesar pentru metabolismul lipidelor și carbohidraților, iar acest lucru se datorează efectului său asupra insulinei.
Insulina este hormonul produs de pancreas care vă ajută corpul să metabolizeze glucoza absorbită din carbohidrații complecși. Atunci când mănânci prea multe alimente zaharoase, se va declanșa o eliberare de insulină pentru a scădea nivelul glucozei din sânge și a-l împiedica să ajungă la limita de sus. Cu toate acestea dacă organismul tău eliberează insulină în mod regulat, este posibil să devii rezistent la impactul acesteia, de unde apare diabetul.
Se consideră că cromul intensifică acțiunea insulinei și reduce rezistența la insulină, iar un studiu a demonstrat că administrarea unui supliment de picolinat de crom a reușit să îmbunătățească controlul glicemiei, cercetătorii afirmând că cromul ar putea chiar ajuta la reducerea bolilor cardiovasculare și a diabetului.
Capsaicina pentru siluetă!
Capsaicina este compusul din ardeiul roșu Chili, care îl face picant și este adesea spus că susține pierderea în greutate. Cercetătorii susțin că consumul de extract de capsaicină poate ajuta la accelerarea metabolismului și la reducerea țesutului adipos, precum și la reducerea poftei de mâncare.
- Apetitul
Potrivit cercetătorilor, hormonul „obestatina” produs în sistemul digestiv afectează aportul alimentar prin semnalizarea către creier. Cercetătorii spun că este unul dintre numeroșii factori de sațietate care trimit mesaje creierului care semnalează sațietatea. Capsaicina, s-a descoperit că poate crește efectul obestatinei.
- Metabolism
Capsaicina poate crește cheltuielile de energie și oxidarea grăsimilor, potrivit unui raport publicat în Critical Review in Food Science and Nutrition. Cercetătorii au examinat studiile publicate anterior și au constatat că participanții care au avut un indice de masă corporală medie care se încadra în intervalul supraponderal sau obez și au consumat capsaicină, aveau crescute cheltuieli de energie și oxidarea grăsimilor. Totodată aceasta reduce grăsimile și crește secreția de catecolamine – hormoni eliberați în sânge ca răspuns la stresul fizic sau emoțional, cum ar fi: dopamina și adrenalina, care se leagă de proteinele numite receptori beta-adrenergici și astfel declanșează o rată mai mare a metabolismului.
- Grăsime corporală
Pe lângă aportul de energie, cercetările preliminare sugerează că aportul de capsaicină poate reduce și raportul de măsurare talie-șold.
Medicul nutriționist Sergiu Munteanu recomandă scăderea surplusului de țesut adipos prin stimularea metabolismului!
Dacă e vorba de un metabolism leneș, mâncatul emoțional sau depozitarea de prea multe grăsimi, slăbitul se realizează prin stimularea metabolismului cu capsule de slăbit BiTONIC Green Metabolism.
Această metodă funcționează mai ales prin combinația de remedii naturale cu alge pure Chlorella și Spirulină și extract de Chili – capsaicină, care stimulează temperatura corpului. Green Metabolism reduce pofta de mâncare, declanșează arderea grăsimilor și stimulează digestia. Este un fat-burner natural, care controlează și nivelul de zahăr din sânge, datorită conținutului optim de crom.