Știai că ficatul joacă un rol substanțial în reducerea efectelor unui posibil alergen care ajunge în organism?
Ce funcție are ficatul?
Ficatul este un organ uimitor de complex, al cărui funcție corespunzătoare este esențială pentru sănătate.
Știai că ficatul este singurul organ care se poate regenera? Ceea ce este un lucru bun, având în vedere munca sa enormă de a elimina numeroși compuși toxici cu care avem de-a face în fiecare zi.
Acesta are multiple funcții în organism și este responsabil de procesarea a tot cu ce intrăm în contact. Dacă cantitatea unei substanțe care intră în fluxul sanguin este prea mare pentru ca ficatul să o proceseze, sistemul imunitar devine suprasolicitat și îl recunoaște ca fiind alergen. Ficatul mai apoi produce și stochează anticorpi specifici pentru alergii numite „imunoglobuline”. Acești anticorpi au declanșat o reacție și au provocat eliberarea de prea multe substanțe chimice inflamatorii numite „histamine” care provoacă o reacție alergică.
Ce sunt alergiile?
Un răspuns alergic este o reacție necorespunzătoare (răspunsul exagerat) al sistemului imunitar al organismului la o substanță care în mod normal este inofensivă pentru organism. „Infractorul” se numește alergen și poate include: praf, acarieni de praf, polen, anumite alimente, aditivi alimentari, substanțe chimice sau păr de la animale. Expunerea inițială la alergen duce la producerea de anticorpi specifici. Acești anticorpi se atașează de celulele corpului (cum ar fi mastocitele și bazofilele care fac parte din sistemul nostru imunitar). La expunerea ulterioară, alergenii se leagă de celulele sensibilizate prin punerea în mișcare a anticorpilor. Odată deblocate , mastocitele eliberează histamină și alte substanțe inflamatorii.
Aceste substanțe chimice sunt responsabile de simptome precum inflamația, umflarea, roșeața, mâncărimea, dilatarea vaselor de sânge, constricția căilor respiratorii și creșterea secreției de mucus.
Reacțiile alergice tipice includ: astm, sinuzita, umflarea gâtului (anafilaxie), urticarie, eczeme, migrene, dureri de cap și balonare abdominală și crampe.
Ce impact au alergiile asupra ficatului?
Alergiile sunt legate de o funcție hepatică slabă, ceea ce reduce eficiența ficatului în curățarea sângelui de toxine (cum ar fi anticorpi și substanțe chimice). Astfel de toxine suprasolicită sistemul imunitar determinând ca acesta să secrete niște substanțe chimice inflamatorii (histamine, etc.) care pot provoca erupții cu mâncărimi, strănuturi, etc.
Unele persoane au multiple sensibilități alimentare și chimice, ceea ce le îngreunează chiar regimul alimentar și stilul de viață. Aceste probleme sunt în general asociate cu capacitatea redusă a ficatului de a descompune substanțele chimice și proteinele (antigene) din „căile de detoxifiere”.
Prin urmare este întotdeauna necesară îmbunătățirea funcției hepatice în astfel de cazuri, iar utilizarea unui tonic natural puternic hepatic va ajuta la îmbunătățirea „căilor de detoxifiere” ale ficatului.
Toxinele și ficatul?
Unele toxine solubile în grăsimi (cum ar fi insecticidele, materialele plastice și pesticide), metaboliți în urma substanțelor medicamentoase sau produse reziduale ale metabolismului se pot acumula de-a lungul timpului în țesuturile grase și ficat, îngreunând funcția ficatului și determinându-l să ardă grăsimile mai puțin eficient și te trezești ușor cu câteva kilograme în plus.
Detox-ul „blând” și regulat este foarte util și chiar recomandat atunci când încerci să echilibrezi sistemul imunitar, plus la asta are și un efect pozitiv asupra siluetei!
Obiceiuri care îi priesc ficatului tău:
- Mănâncă suficientă proteină de înaltă calitate! Avem nevoie de proteine în special pentru a susține căile care extrag toxinele din fluxul nostru de sânge și le prelucrează prin ficat.
- Optează pentru verdețuri și/sau frunze verzi întunecate – bogate în antioxidanți care acționează ca coeficienți pentru „a arunca” toxinele din ficatul nostru.
- Evită carbohidrații simpli, de exemplu: făinoasele, produsele de patiserie, etc.
- Începe ziua cu un pahar de apă și poți strecura acolo chiar și o felie de lămâie.
- Mănâncă mai multe alimente fermentate, cum ar fi: chefirul, iaurtul, murăturile.
- Minimizați alcoolul pe cât de mult posibil și chiar dacă optați pentru el alegeți cel mai bine vinul roșu.
- Faceți mișcare cât mai mult!
Medicul nutriționist Sergiu Munteanu recomandă adoptarea unui regim alimentar sănătos și susținerea propriului ficat periodic, prin surse naturale, cum ar fi și suplimentul hepatoprotector BiTONIC Terra Liver care conține doar extracte naturale de turmeric, anghinare, piper negru și colină. Astfel îi vei oferi ficatului tău un suport hepatoprotector și hepatoregenerator puternic, eliminând efectiv toxinele din organism. Plus la asta vei reduce cu succes indigestia, balonarea și îți vei ține colesterolul rău în limite normale!