Ce este ficatul gras și care sunt remediile naturale pentru ficat gras

Boala ficatului gras non-alcoolic este definită că prezența acumulării de țesut gras la nivelul celulelor ficatului, cu excluderea altor cauze pentru steatoză hepatică precum alte boli alte ficatului și consumul excesiv de alcool.

În prezent, boala ficatului gras este cea mai răspândită boală hepatică la nivel global. Se estimează că prevalența acesteia va crește în continuare, având în vedere epidemia de obezitate și incidența crescută a diabetului.

Ficatul gras este o boală reversibilă în orice moment, dar totodată, poate evolua înspre boli cronice precum ciroza hepatică. Boala ficatului gras este asociată cu comorbidități precum obezitatea, diabetul de tip II, dislipidemia și sindromul metabolic. Alți factori de risc pot fi: hipotiroidia, hipopituitarismul, apneea de somn obstructiva, sindromul ovarelor polichistice, consumul în exces de fructoza, scăderile bruște în greutate, dar și predispoziția genetică.

În general, în steatoza hepatică există diferența de gen. Prevalența cazurilor este mai mare în rândul bărbaților. Femeile au un risc mai scăzut în perioada fertilă, dar după instalarea menopauzei, crește și în rândul acestora prevalența bolii ficatului gras.

Având în vedere că atât obezitatea, sindromul metabolic, cât și diabetul de tip II sunt asociate cu steatoza hepatică, alimentația este un factor favorizant și pentru boala ficatului gras. În special, consumul în exces al produselor bogate în zahăr și substituenți sunt cele care produc o inflamație internă și conduc la acumularea de grăsimi la nivelul ficatului.

Care sunt simptomele ficatului gras?

Boală ficatului gras poate avea simptome ușoare sau chiar deloc. Astfel că, atunci când simțiți oboseală și slăbiciune mai multe zile, o durere ușoară în partea drepta sau în abdomenul central, este poate nevoie să faceți o serie de analize. Nivelul crescut de insulină, trigliceridele mari și un nivel crescut de enzime hepatice precum AST și ALT pot indică o steatoză hepatică.

Prevenție și tratament

Scăderea în greutate este cea mai eficientă metodă pentru vindecarea steatozei hepatice, atât pentru persoanele cu probleme de greutate, cât și pentru normoponderali.

Dieta pentru steatoză hepatică trebuie să fie săracă în carbohidrați rafinați. Cercetările au arătat că doar 16% din grăsimea de la nivelul ficatului provine din grăsime animală. Cea mai multă grăsime provine din acizii grași  din sânge. Iar aproximativ 30% din grăsime se formează în timpul unui proces numit lipogeneză. În timpul acesteia, excesul de carbohidrați este convertit în grăsime. Acest proces este influențat de consumul ridicat de alimente bogate în fructoza și băuturi carbogazoase.

Un studiu realizat timp de 3 săptămâni pe un grup de obezi adulți care au urmat o dietă bogată în calorii și în carbohidrați rafinați, a arătat că în medie greutatea lor corporală a crescut cu 2%, dar grăsimea la nivelul ficatului a crescut cu 27%.

Astfel, comunitatea științifică recomandă o dietă mediteraneeană, bogată în fructe și legume, săracă în grăsimi și carbohidrați rafinați.

Totodată, sunt recomandate suplimentele alimentare care conțin ingrediente naturale benefice pentru sănătatea ficatului. În acest sens, experții #BiTONIC recomandă BiTONIC Golden Oils Forte, un supliment cu omega 3 extras din alga marina. Omega 3 este un acid gras polinesaturat esențial pentru sănătatea sistemului cardiovascular și eficient în lupta împotriva ficatului gras.

Pe bază de turmeric, piper negru, colină și anghinare extrase prin presare lentă la rece, produsul BiTONIC Terra Liver este aliatul de baza pentru sănătatea ficatului. Ingredientele sale au fost studiate intens cu privire la efectele asupra sistemului digestiv și ficatului.

Complex hepatoprotector NATURAL cu extract PURE din plante, turmeric si piper negru

Anghinarea și colina au rol în protecția și regenerarea celulei hepatice, turmericul ajută la scăderea inflamației, iar piperul negru potențează efectele celorlalte ingrediente și ajută procesul digestiei.

Terra Liver acționează totodată și la nivelul bilei: ajută la secreția sucului biliar și are rol eficient în controlul nivelului de colesterol din sânge.

Surse: [1] [2] [3]

  • Taguri: ficat, hepatoprotectie, Omega 3
  • Articole

    RSS
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație

    Procesul transpirației este unul fiziologic și are rolul de a regla temperatura organismului și a o menține constantă. Transpirația conține...

    Mai departe...
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun

    31 mai marchează Ziua Mondială fără Tutun și, spunem noi, pentru sănătatea plămânilor. Astfel, în articolul prezent dorim să aducem...

    Mai departe...