Cum susținem imunitatea în situații vulnerabile?

Sistemul imunitar este unul foarte complex, care de obicei își poartă singur de grijă și pentru care, majoritatea din noi, îi acordăm atenție doar când simțim că ne invadează vreo infecție.

Cu toate că imunitatea noastră e genial construită, astfel încât poate să-și poarte singură de grijă, sânt câțiva factori, care tot depind de noi și modul nostru de viață care îi influențează stabilitatea.

Ce trebuie să știm despre imunitate?

  • Sistemul imunitar include câteva organe și celule-cheie, care împreună fac tot posibilul ca să te protejeze de boli și agenți infecțioși.
  • Stresul cronic, fumatul și modul de viață sedentar pot afecta sistemul imun.
  • Alimentele bogate în vitamine și minerale, pre- și probiotice, aminoacizii susțin eficiența imunității.

Cum lucrează sistemul imunitar?

Imunitatea noastră este ca o armată, constituită din câțiva piloni importanți care, unindu-și forțele, fac tot posibilul să te apere de tot felul de boli și afecțiuni – incluzând „dușmani” interni și externi.

Cei externi sunt agenții patogeni – bacteriile, fungii, paraziții și virușii, iar ce interni sunt celulele canceroase – niște celule din organismul tău care și-au modificat structura în urma unei boli sau mutații.

Soldații din această luptă sunt câteva organe: splina, nodulii limfatici și timusul. Alți jucători importanți sunt adenoizii (polipii nazali), măduva osoasă, vasele limfatice și amigdalele.

Nodulii limfatici sunt cei care eliberează „celulele albe” ale sângelui, numite și limfocite, iar timusul asigură maturizarea celulelor-T, care asigură imunitatea celulară.

Una din metodele primare după care lucrează sistemul imunitar, este de a recunoaște „invadatorii” sau celulele care nu îi aparțin organismului tău și de a porni o reacție imună împotriva lor.

Totodată acest sistem este atât de genială, încât poate recunoaște antigene care le-a mai văzut înainte și știe mult mai bine cum să lupte împotriva lor.

Ce ne face imunitatea mai slabă?

Sunt mai multe afecțiuni care ne pot slăbi imunitatea, cum ar fi alergiile, bolile autoimune, diabetul de tip I, cancerul, sepsis și SIDA.

Chiar dacă ești sănătos, tot tu poți fi responsabil de slăbirea imunității tale prin alimentație, activitățile la care iei parte și unele substanțe medicamentoase pe care le administrezi. Păstrarea unei imunități puternice este rezultatul alegerilor sănătoase pe care le facem.

Stilul de viață și îmbunătățirea imunității?

Sunt câteva alegeri pe care trebuie să le facem sau le evităm, care ne ajută la susținerea sistemului imun.

1. Ține sub control stresul psihologic!

Când ești stresat, organismul tău secretă un hormon numit cortizol. În general, acest hormon funcționează pentru a activa sistemul imunitar și a oferi proprietăți antiinflamatorii. Cu toate acestea, există dovezi că stresul cronic poate duce la rezistența sistemului imunitar, adică corpul tău devine atât de obișnuit să fie stresat, încât cortizolul nu mai declanșează beneficiile care ar trebui.

2. Fă exerciții fizice regulat, dar nu întrece măsura!

Acestea au efecte de stimulare a imunității. Oamenii de știință nu sunt siguri exact cum se întâmplă acest lucru, dar s-ar putea datora datorită intensificării circulației sângelui și creșterii temporare a temperaturii corpului și contracararea hormonilor de stres. Cu toate acestea când exercițiile fizice devin excesive sau extreme – sistemul imunitar poate fi deprimat. Optați pentru moderație!

3. Mănâncă mai multe legume și fructe!

Acestea sunt bogate în nutrienți, vitamine și minerale care te fac mai sănătos în general. Mai conțin niște componente importante, cum ar fi flavonoidele, vitamina C, zincul și carotenoizii care susțin sistemul imunitar. Legumele cu frunze de culoare verde închis, fructele de pădure, ardeii dulci viu colorați și cartofii dulci sunt câteva din alegerile bune.

4. Include alimente bogate în probiotice!

Menținerea unei flore intestinale sănătoase vă poate ajuta să evitați bolile încă de la debutul lor. Numeroase studii indică importanța alimentelor probiotice în îmbunătățirea funcției imunitare. Iaurtul, chefirul, murăturile sunt surse bune de probiotice.

Cum ne ajută suplimentele alimentare în susținerea imunității?

În mod ideal, dacă asigurăm o dietă bogată în componente care stimulează imunitatea, atunci nu avem de ce să ne facem griji. Dar... nimeni din noi nu este perfect și este foarte greu să menținem un regim alimentar bogat 100% în toți nutrienţii necesari și nici alimentele nu mai au calitatea nutritivă care o aveau cândva.

Astfel, pentru a suplimenta dieta și a asigura organismul cu vitamine și minerale, în ajutor ne vin suplimentele alimentare care ne pot oferi o serie de beneficii potențiale de stimulare a imunității.


BiTONIC recomandă:

RED ENERGY – complex ce conține vitamina C și 10 minerale, pentru funcționarea normală a unui metabolism sănătos și plin de energie. Combinația de Vitamina C, magneziu, fier, crom, seleniu și zinc susțin întărirea sistemului imunitar în lupta cu agenții patogeni și rezistență fizică. Cuprul, manganul, iodul, molibdenul și calciul dețin un rol important în asigurarea organismului cu energie datorită aprovizionării celulelor și țesuturilor cu o cantitate adecvată de oxigen, fapt care duce la asigurarea vitalității metabolismului.

PLATINUM AMINOVITAL – restabilește metabolismul energetic prin doza de magneziu, taurină și aminoacizi esențiali.

Magneziul susține celulele nervoase și funcția creierului, contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și diminuează crampele și inflamațiile musculare.

Taurina contribuie la echilibrul de minerale din organism, susține imunitatea și procesele antioxidante în organism.

BCAA sunt niște aminoacizi esențiali, care organismul nu îi poate sintetiza și necesită o suplinire prin alimentație. Aceștia aprovizionează creierul cu energie, mențin funcția imunitară și au rol energetic.

O imunitate puternică este strâns corelată cu o stare de bine a întregului organism, începând cu rezistența fizică până la starea de bine morală. Nouă nu ne rămâne decât să ne asigurăm un mod de viață sănătos, o alimentație bogată în nutrienți și un mediu lipsit de stres, pentru că într-un final, tot noi suntem responsabili de funcționarea optimă a metabolismului propriu!

  • Taguri: aminoacizi, energie
  • Articole

    RSS
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație

    Procesul transpirației este unul fiziologic și are rolul de a regla temperatura organismului și a o menține constantă. Transpirația conține...

    Mai departe...
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun

    31 mai marchează Ziua Mondială fără Tutun și, spunem noi, pentru sănătatea plămânilor. Astfel, în articolul prezent dorim să aducem...

    Mai departe...