Știai că pielea este cel mai mare și mai important organ al corpului uman, care acționează ca o barieră împotriva factorilor externi, cum ar fi: expunerea la razele solare, temperatura mediului ambiant, praf, bacterii, etc.?
Încă de la o vârstă prematură, procesul de îmbătrânire este mult influențat de modificările structurale pe care le suferă fibrele de acid hialuronic, colagen și elastină, iar rezervele de aceste ingrediente structurale se restabilesc mult mai greu și într-o cantitate insuficientă.
Când îmbătrânește piele?
Îmbătrânirea pielii este un proces natural și inevitabil, care implică o activitate oxidativă în timpul metabolismului din țesuturile organismului. Procesul oxidativ are ca rezultat generarea de radicali liberi cu unul sau mai mulți electroni nepereche în stare reactivă.
Pielea are propriul sistem antioxidant de apărare împotriva acestui proces în compartimentele subcelulare, cât și spațiul extracelular, însă odată cu înaintarea vârstei acest sistem necesită susținerea noastră!
Este cunoscut faptul că îmbătrânirea pielii este rezultatul unei combinații de efecte intrinseci și extrinseci. Îmbătrânirea intrinsecă implică factori ca vârsta, legat de aspectul neuroendocrin, în timp ce îmbătrânirea extrinsecă este rezultatul unor factori externi, cum ar fi: razele ultraviolete de tip A(UVA) și B(UVB), poluarea mediului ambiant și producerea de radicali liberi.
Ce este PHOTOAGEING?
Însăși procesul de îmbătrânire al pielii produce modificări fiziologice la nivelul dermei și se manifestă prin semne vizibile, cum ar fi: uscăciune, rigiditate, riduri și lipsă de luminozitate. Termenul de ”photoageing”, mai nou, este un termen folosit pentru a caracteriza schimbările produse asupra pielii sub influența razelor ultraviolete UVA și UVB. Deteriorarea funcțiilor biologice ale pielii duce la incapacitatea de a gestiona stresul metabolic, care este una din consecințele majore ale procesului de îmbătrânire și apariția ridurilor.
Ce este colagenul și cât de important este acesta pentru organism?
Colagenul este cea mai importantă proteină structurală din organism, care se conține în structura pielii, țesutului conjunctiv, oase, etc. În ultimii ani a crescut semnificativ utilizarea antioxidanților ca ingredient funcțional în dieta oamenilor. Un ingredient popular considerat a fi un antioxidant puternic este colagenul în forma sa hidrolizată.
Hidrolizatele de colagen au fost dezvoltate în ultimele 2 decenii, mai ales sub formă de suplimente alimentare sau produse cosmetice utilizate în întreaga lume.
De unde apar aceste hidrolizate?
Colagenul denaturat formează o substanță numită gelatină, care atunci când este tratat prin hidroliză enzimatică (fragmentarea sub formă de peptide) rezultă ceea ce se numesc – hidrolizate de colagen. Deși consumul de colagen este indicat sub orice formă ( gelatină sau colagen hidrolizat), datorită acțiunii sale benefice asupra pielii, totuși biodisponibilitatea (absorbția) crescută și proprietățile specifice ale colagenului hidrolizat fac ca acesta să aibă o capacitate de acțiune superioară, fiind considerat o opțiune mult mai bună pentru sănătate decât gelatina.
Acțiunea benefică a colagenului asupra pielii!
Știm cu toții că frumusețea vine mai întâi din interior, iar nutriția este cheia către o piele sănătoasă, care poate duce la decelerarea procesului de îmbătrânire a pielii. S-a demonstrat că colagenul hidrolizat are o bună acțiune naturală antioxidantă – să metabolizeze radicalii liberi și să neutralizeze efectele nocive cauzate de stresul oxidativ, care sunt una din cele mai mari cauze care duc la îmbătrânirea pielii.
Un studiu clinic efectuat în anul 2017, timp de 90 de zile pe 120 de voluntari sănătoși a demonstrat acțiunea benefică a colagenului asupra pielii. Unora dintre pacienți li s-a administrat oral 50 ml de soluție „nutricosmetică” (colagen hidrolizat, acid hialuronic și alte ingrediente cum ar fi: vitamine, minerale și antioxidanți), iar altora li s-a administrat 50 ml Placebo.
Analiza histologică a relevat faptul că suplimentarea orală a soluției „nutricosmetice” a produs o îmbunătățire a structurii și stratificării straturilor epidermice. Structura fibrelor de colagen din dermă a fost cu mult îmbunătățită, în comparație cu pacienții care au administrat placebo. La finalul studiului, o mare parte din voluntari au fost rugați să completeze un chestionar de autoevaluare, unde 95% din subiecți menționau că pielea lor devenise mai hidratată, iar 91% aveau pielea mai elastică și luminoasă.
Care este cauza apariției petelor pigmentare?
Acțiunea continuă a razelor UV, în special UVB duc la îmbătrânirea prematură a pielii cu formarea ridurilor profunde sau apariția melasmei – o afecțiune întâlnită mai ales la femei sub formă de pete pigmentare maronii.
Un studiu clinic efectuat pe 60 de femei voluntare, diagnosticate de către dermatologi cu melasmă, a avut ca scop demonstrarea efectului benefic al colagenului asupra petelor pigmentare. Acestora li s-a administrat 10 g de peptide de colagen în zi, după micul dejun timp de 60 de zile. La final a fost raportată o reducere a melasmei, iar indicele contrastului de melanină în zonele cu leziuni, a fost redus în comparație cu grupul placebo. Rezultatele au sugerat că colagenul a inhibat pigmentarea indusă de razele UVB din cauza activității sale antioxidante și a indus atenuarea formării ridurilor. S-a raportat îmbunătățirea altor proprietăți ale pielii, cum ar fi: hidratarea pielii, concentrația de apă din stratul transepidermal și grosimea epidermei.
Suplimente alimentare cu colagen!
Studiile au demonstrat că administrarea hidrolizatelor de colagen în componența suplimentelor alimentare este total inofensivă, ba chiar mai mult se recomandă utilizarea acestora pentru a menține sănătatea și frumusețea feminină.
BiTONIC Lady este un supliment alimentar pentru femei cu efect de anti-îmbătrânire ce conține colagen hidrolizat, coenzima Q10, polifenoli din sâmburi de struguri, vitamine și minerale. Acesta asigură nu doar pielea cu substanțe nutritive esențiale, dar și părul și unghiile. pe lângă acest fapt, combinația potrivită de aceste ingrediente asigură și reglarea activității hormonale și susținerea unui metabolism energetic normal. Hidrolizatele de colagen asigură o îmbunătățire semnificativă a aspectului pielii prin diminuarea ridurilor, iar coenzima Q10 și extractul de semințe de struguri au rol puternic antioxidant și reduc impactul îmbătrânirii, protejând pielea de deteriorarea ei în urma razelor UV. Zincul și seleniu, împreună cu vitaminele B, E și C mențin frumusețea părului și unghiilor.
Medicul nutriționist Sergiu Munteanu recomandă cu toată încrederea acest complex destinat femeilor și frumuseții acestora, întrucât în condițiile unui regim alimentar normal, cantitatea optimă de aceste ingrediente este dificil de absorbit. Ar fi necesare cantități enorme din diferite alimente și mai ales, absorbția lor ar fi condiționată de imunitatea fiecărui organism în parte și de gradul de absorbție de la nivelul intestinului. Administrarea acestui complex a câte 2 capsule în zi, minim o lună va influența vizibil aspectul sănătos și radiant al pielii, părului și unghiilor tale!