„Photoageing-ul” sau fotoîmbătrânirea depinde în primul rând de gradul de radiații ultraviolete (UVR) și de o cantitate de melanină în piele (fototipul pielii).
În plus față de deteriorarea directă sau indirectă a ADN-ului, UVR activează receptorii de suprafață celulară a keratinocitelor și fibroblastelor în piele, ceea ce duce la o descompunere a colagenului în matricea extracelulară și la o oprire a noii sinteze de colagen.
Se consideră că descompunerea dermatologică a colagenului, produce schimbări în integritatea structurală a pielii, provocând formarea unei cicatrici solare și în final, atrofia și ridurile pielii vizibile clinic. Multe studii au confirmat că expunerea acută la radiația solară duce la oxidarea biomoleculelor celulare, care ar putea fi prevenite prin utilizarea antioxidanților. Pielea are propriul sistem antioxidant protectiv, dar care se consideră a fi foarte influențat de vitamine și factori nutritivi, iar această combinație creează un efect sinergic.
Ce este photoaging-ul?
Spre deosebire de îmbătrânirea cronologică, care este predeterminată de predispoziția fiziologică individuală, „photoaging-ul” depinde în primul rând de gradul de expunere la soare și de o cantitate de melanină în piele.
Persoanele care au un istoric de expunere intensivă la soare și/sau trăiesc în zone geografice însorite și au tenul de o nuanță mai deschisă, pielea lor va fi afectată de o cantitate mai mare de raze ultraviolete (UVR) și prin urmare va provoca apariția semnelor severe de photoaging.
Semnele clinice ale photoaging-ului includ ridurile, hipo- sau hiper-pigmentare, piele aspră, pierderea tonusului pielii, uscăciune, etc.
Zonele pielii expuse mai mult la soare, cum ar fi: fața, gâtul, pieptul, mâinile sunt zonele unde apar cel mai des aceste modificări!
Tipuri de radiație ultravioletă!
Soarele este sursa principală de radiație ultravioletă și cel mai mare factor care produce îmbătrânirea prematură a pielii. Există 3 tipuri de radiație ultravioletă:
- Radiația UVC – este practic absorbită în întregime de stratul de ozon al pământului și nu afectează pielea.
- Radiația UVB – afectează stratul superficial al pielii (epiderma) și este responsabilă de arsurile solare. Are un impact extrem de important în apariția cancerului de piele.
- Radiația UVA – este prezentă tot anul pe timpul zilei, fie că e o zi ploioasă sau senină. Este considerată extrem de periculoasă, pentru că spre deosebire de UVB, nu poți simți nici un efect al acesteia de moment, asupra pielii. La fel, joacă un rol în formarea cancerului de piele. Acest tip de radiație penetrează foarte adânc în stratul pielii și provoacă în primul rând apariția photoaging-ului.
Care sunt efectele radiației ultraviolete asupra celulelor și țesuturilor?
Persoanele cu pielea sensibilă la soare și care nu pot obține un bronz, dar mai mult suferă de arsuri solare, sunt și cele cu un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele.
Efecte pe termen scurt ale UV asupra pielii:
Iradierea acută a UV ( o singură expunere) poate induce leziuni în ADN-ul celular, ce ar putea duce la mutații în structura lui, dacă nu sunt „reparate”. Pentru a preveni mutațiile ADN, celulele sunt „echipate” cu mecanisme specifice de apărare și „reparație”.
Aspectele clinice ale pielii umane după expunerea UV, include arsurile solare și imunosupresiune ( o reducere a eficacității sistemului imunitar). În ciuda capacității celulelor uman de a repara daunele induse de UV, unele daune totuși vor rămâne. Celulele din piele dețin și mecanisme puternice pentru a preveni deteriorarea ADN-ului, care poate provoca carcinogeneza – procesul inducerii cancerului în organism. Unul din aceste mecanisme este suprimarea celulelor deteriorate, urmată prin repararea ADN-ului, iar altă metodă este moartea acestor celule prin apoptoză – un proces fiziologic natural, prin care celulele declanșează propria lor auto-distrugere ca răspuns la un anumit semnal!
Efectele clinice acute ale iradierii UV pe pielea normală este inflamația arsurilor solare (pielea roșie) și efectul de bronz ( melanogeneză sporită). Modificările în țesuturile structurale ale pielii în urma iradierii UV includ îngroșarea stratului cornos, a epidermei și dermei, precum și provocarea unui edem în dermă. Toate aceste modificări structurale în țesuturi, menționate mai sus, sunt temporare, din fericire și în absența unei expuneri ulterioare la UV, celulele pielii revin la normal în 1-2 săptămâni.
Efecte pe termen lung ale UV asupra pielii:
Expunerea pe termen lung și recurentă la radiația solară, determină deteriorarea treptată a structurii și funcției cutanate. Aceasta apare ca urmare a deteriorării cumulative a ADN-ului, care rezultă din leziuni recurente, acute ale ADN-ului din efectele inflamației cronice. Aceste daune actinice ( adică sunt capabile să producă reacții fotochimice) ar putea duce în cele din urmă la dezvoltarea unui cancer de piele, care este un proces ce implică mai multe etape și cuprinde inducerea mutațiilor, neputând fi controlate de sistemul imunitar.
Photoaging-ul este rezultatul expunerii cronice la soare. Simptomele clinice includ uscăciunea pielii, pete pigmentare neregulate, dilatarea vaselor de sânge la nivelul pielii și riduri.
Acest tip de radiație poate crește producția unei enzime care degradează colagenul și elastina și inhibă indirect sinteza de colagen din piele. Aceste efecte sunt în mare parte cauzate de radiația UVA, care provoacă îmbătrânirea pielii și crește riscul de cancer.
Cum influențează alimentația photoaging-ul?
Antioxidanții naturali care îi găsim în fructe și legume, sunt în general considerați a fi foarte benefici sănătății. S-a demonstrat că sistemul antioxidant de apărare al pielii poate fi influențat și de factori nutritivi. Un exemplu ar fi vitaminele C, E, A, dar și acizii grași Omega -3 și zincul care ar avea efecte benefice asupra îmbătrânirii pielii și protecției împotriva radiației UV, dar și împotriva cancerului de piele.
Multe studii au descoperit că vitamina C poate crește producerea naturală de colagen în piele și proteja împotriva deteriorării razelor UVA și UVB, corectează problemele pigmentare și îmbunătățește unele inflamații ale pielii.
S-a demonstrat că antioxidantul coenzima Q10 stimulează fibroblastele în derm și duce la atenuarea ridurilor. Această enzimă inhibă puternic stresul oxidativ în piele care este indus de radiația UVB.
Totodată, polifenolii din ceai verde au primit o atenție deosebită ca protector împotriva afectării pielii induse de UV. Mai multe studii publicate au demonstrat că polifenolii din ceai verde au proprietăți antiinflamatoare și anticarcinogene, precum și efect anti-aging.
O serie de studii experimentale indică efectele protective ale beta-carotenului împotriva efectelor deteriorante ale radiațiilor.
S-a demonstrat că inducerea în alimentație și combinarea chiar a mai multor antioxidanți diferiți pot avea un efect sinergic asupra fotoîmbătrânirii.
Pentru ce tip de antioxidanți optăm?
Studiile sugerează că absorbția orală a micronutrienților selectați și fitochimice pot asigura fotoprotecția pielii.
Tratamentul principal al photoaging-ului este în primul rând asigurarea protecției pielii din exterior prin aplicarea diferitor creme cu protecție solară, dar s-ar putea realiza și un tratament secundar cu utilizarea de antioxidanți și a unor compuși noi, cum ar fi polifenolii. Antioxidanții precum vitamina C, E și multe altele nu pot fi sintetizați de corpul uman și trebuie să fie preluate din alimentație sau suplinite cu ajutorul unui supliment alimentar calitativ, cu ingrediente naturale.
BiTONIC Lady este un supliment alimentar pentru femei cu efect de anti-îmbătrânire, ce conține o componentă importantă a pielii - hidrolizatele de colagen, care asigură o îmbunătățire semnificativă a aspectului pielii, prin diminuarea ridurilor. Pe lângă aceasta, mai conține coenzima Q10 și extract de semințe de struguri cu rol antioxidant, care reduc impactul îmbătrânirii și protejează pielea de deteriorarea ei în urma razelor UV. Zincul, vitamina C, seleniul, vitamina E mențin sănătatea pielii, a părului și unghiilor și contribuie la funcționarea unui metabolism energetic normal. Vitaminele grupei B au grijă de strălucirea podoabei capilare, iar pe lângă asta contribuie la reglarea activității hormonale, prin urmare BiTONIC Lady este indicat și în perioada de menopauză.
Medicul nutriționist Sergiu Munteanu recomandă administrarea complexului BiTONIC Lady, pentru a susține un aspect tânăr al pielii, fără riduri, iar pentru un efect sporit anti-age împotriva radiației UV, recomandă și consumul de Omega-3, care îl găsiți în BiTONIC Golden Oils Forte – deține un efect antiinflamator și protejează pielea din interior, mai ales împotriva acțiunii negative a radiației UV, reducând considerabil riscul arsurilor solare.