Hrănim frumusețea din interior! Sfaturi de nutriție pentru frumusețea ta!

Pielea este cartea noastră de vizită! Precum și prima barieră dintre corp și mediul înconjurător!

Aceste roluri estetice și funcționale depind de structura pielii și capacitatea acesteia de a se regenera. Cu toate acestea pielea este supusă constant la expunerea fizică, chimică, oxidativă și ultravioletă! Astfel pentru a-și păstra luminozitatea și aspectul sănătos, funcțiile pielii sunt direct influențate de stilul de viață și alimentație.

Pielea necesită nutrienți specifici, supliniți prin alimentație și „livrați” prin vasele de sânge. Hipodermul și derma primesc direct substanțele nutritive, în timp ce epiderma primește nutrienții care difuzează din derm.

Necesitățile de nutrienți pentru o piele sănătoasă diferă de cele ale organismului. Principalele orientări „cosmetice” ale nutriției sunt orientate către hidratarea pielii, conceptul de anti-age și prevenirea expunerii la radiația solară, cât și sănătatea părului și unghiilor.

Rolul cosmetic al nutrienților alimentari

Proteinele

Pe lângă rolul crucial, care îl au în aproape fiecare proces biologic și funcții fiziologice, sunt la fel de esențiale și pentru regenerarea pielii și vindecarea rănilor. În ceea ce privește nevoile particulare ale pielii în termeni de aprovizionare cu proteine/aminoacizi, colagenul reprezintă aproximativ 70 % din proteinele pielii, iar glicina și lizina la fel sunt foarte esențiale. Așadar aspectul pielii și mai ales, elasticitatea ei, depind în mare parte de includerea în alimentație a aminoacizilor!

Lipidele

Sunt componente esențiale ale membranelor celulare , dar mai ales au o importanță deosebită în funcția de barieră a pielii. Principalele lipide benefice pielii sunt: ceramidele, colesterolul și acizii grași liberi, cum ar fi Omega-3, care îi putem găsi cel mai des în pește (somon, sardine, ton, etc.) și oleaginoase.
S-a dovedit că deficiențele sau dezechilibrul lipidic, poate fi cauza în diferite dermatoze, incluzând psoriazis și acnee. Deoarece organismul uman nu este în măsură să sintetizeze acizii grași esențiali, aceștia trebuie asigurați de aportul alimentar.

Carbohidrații

Carbohidrații joacă un rol atât structural cât și imunologic. Aportul de carbohidrați nu ar trebui să fie excesiv, în caz contrar pot apărea afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea. Mai mult, un studiu a demonstrat că o creștere a aportului de carbohidrați cu 50 g a aportului de carbohidrați a crescut probabilitatea apariției unui aspect ridat și a unei atrofii a pielii.

Vitaminele

Majoritatea acestora necesită a fi suplinite prin alimentație, pentru că organismul este inapt să le sintetizeze, excepție fiind vitamina D (la expunerea razelor de soare) și vitamina K.

Unele vitamine , cum ar fi vitamina B9, joacă un rol important în proliferarea celulelor cutanate și regenerarea pielii. Vitaminele B2 și B5 sunt niște cofactori în metabolismul macronutrienților de mai sus!

Deficiențele vitaminelor grupei B, deseori sunt asociate cu afecțiuni cutanate, cum ar fi: dermatitele și depigmentările.

Vitamina A are un rol esențial în reglarea glandelor sebacee, conținutul de sebum pe suprafața pielii și pH-ul acesteia. La nivel celular, retinoizii (derivați din vitamina A) sunt implicați în sinteza proteinelor, cum ar fi: keratinele și colagenul.
Vitamina C și E sunt printre cei mai puternici antioxidanți împotriva radicalilor liberi și sunt eficiente în mod direct împotriva radiației UVB. Acestea au capacitatea să reducă arsurile solare, prevenind deteriorarea ADN-ului. Totodată, vitamina C este implicată în sinteza colagenului și participă la „maturararea” procolagenului în colagen. Deficiența de vitamina C duce la o acumulare de procolagen și la inhibarea sintezei de colagen, care poate fi reversibilă prin suplinirea acesteia în alimentație.

Surse bune alimentare de vitamina C sunt: citricile, kiwi, tomatele, ardeiul dulce. Vitamina E se mai găsește în semințe de floarea soarelui, germeni de grâu și ouă.

Oligoelemente

Oligoelementele sunt esențiale pentru funcționarea optimă în primul rând a antioxidanților enzimatici, care luptă cu stresul oxidativ – una din cele mai importante cauze care provoacă îmbătrânirea prematură a pielii.

Seleniul este cofactorul glutation-peroxidazei – o enzimă cu rol puternic antioxidant împotriva stresului oxidativ.

Cuprul, manganul și zincul sunt implicați în activitatea superoxid-dismutazei – o metaloenzimă antioxidantă implicată în sistemul de apărare împotriva speciilor reactive de oxigen.

Deficitul de fier este des asociat cu căderea părului, iar deficitul de zinc este asociat cu erupții periorale și uneori acnee, la adolescenți. De asemenea, deficitul de zinc poate determina o piele aspră sau uscată și provoca căderea părului.

Zincul are un efect important și în vindecarea plăgilor cutanate și este în implicat în diverse procese antioxidante, care susțin sistemul imunitar. Îl găsim preponderent în carne, ouă, lapte și fructe de mare.

Alți micronutrienți

Carotenoizii, care se găsesc în mod natural în piele, au efecte fotoprotectoare și sunt foarte eficienți împotriva îmbătrânirii premature.

Mai multe decât atât, beta-carotenul poate avea un efect fotoprotector direct, deoarece are capacitatea de a absorbi lumina.

Probioticelele – microorganismele vii care se găsesc în produse din lapte fermentat, exercită efecte benefice directe asupra intestinului prin îmbunătățirea funcției digestive și echilibrul microflorei intestinale. Acestea includ Lactobacillus (L. casei, L. rhamnosus, L. Johnonii) și speciile Bifidobacterium (B. breve, B. longum, B. bifidum), care aparțin grupului de bacterii ce conțin acid lactic, precum și Enterococcus, Escherichia coli, Propionibacterium, Bacillus și unele drojdii.

Probioticele au rolul de a îmbunătăți bariera intestinală, restabili microflora, de a stimula sistemul imunitar și de a antagoniza unele procese inflamatorii. Toate aceste efecte pot provoca ameliorarea semnificativă a unor simptome ale dermatitei atopice. Consumul regulat de produse lactate fermentate, influențează pozitiv funcția de barieră naturală a pielii, îmbunătățindu-și chiar aspectul cosmetic.

Recomandările medicului nutriționist Sergiu Munteanu!

Fără îndoială, nutriția afectează frumusețea pielii. Macronutrienții, inclusiv acizii grași esențiali și micronutrineții, cum ar fi vitaminele A, C, E și oligoelemntele au o importanță majoră pentru a păstra funcțiile pielii și aspectul cosmetic atractiv. O dietă diversificată și echilibrată ajută cu siguranță la păstrarea unui aspect sănătos al pielii. Însă nu tot timpul știm să facem alegeri alimentare corecte și și bogate în nutrienți, de aceea recomandăm periodic suplinirea acestora cu ajutorul suplimentelor alimentare de calitate medicală, pe bază de extracte naturale!

Sergiu Munteanu - medic nutriționist

BiTONIC recomandă:

BiTONIC Lady - supliment alimentar pentru femei cu efect de anti-îmbătrânire ce conține colagen hidrolizat de origine bovină, coenzima Q10, polifenoli din sâmburi de struguri, vitamine și minerale. Acesta asigură nu doar pielea cu substanțe nutritive esențiale, dar și părul și unghiile. Hidrolizatele de colagen asigură o îmbunătățire semnificativă a aspectului pielii prin diminuarea ridurilor, iar coenzima Q10 și extractul de semințe de struguri au rol puternic antioxidant și reduc impactul îmbătrânirii, protejând pielea de deteriorarea ei în urma razelor UV. Zincul și seleniu, împreună cu vitaminele B, E și C mențin frumusețea părului și unghiilor.

Susține și menține sănătatea pielii, de la interior spre exterior. Formulă optimă: Colagen hidrolizat, coenzima Q10, Vitamine, Minerale și polifenoli din sâmburi de struguri

BiTONIC Rosa Spirit - Complexul vitaminelor B, însoțit de un aport de fitonutrienți din 14 fructe și legume, îmbunătățește funcțiile metabolice ale organismului și susține sistemul nervos în lupta cu stresul. Este o sursă perfectă de vitamine ale grupului B, mai ales pentru susținerea frumuseții feminine.

Supliment NATURAL împotriva stresului cu vitaminele grupului B, extracte pure din fructe și legume!

BiTONIC Red Energy - complex ce conține vitamina C și 10 minerale, pentru funcționarea normală a unui metabolism sănătos și plin de energie. Combinația de Vitamina C, magneziu, fier, crom, seleniu și zinc susțin întărirea sistemului imunitar în lupta cu agenții patogeni și rezistență fizică. Cuprul, manganul, iodul, molibdenul și calciul dețin un rol important în asigurarea organismului cu energie datorită aprovizionării celulelor și țesuturilor cu o cantitate adecvată de oxigen, fapt care duce la asigurarea vitalității metabolismului.

Nu uita că frumusețea se hrănește mai întâi din interior!

  • Taguri: femeie, red energy, rosa spirit
  • Articole

    RSS
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație

    Procesul transpirației este unul fiziologic și are rolul de a regla temperatura organismului și a o menține constantă. Transpirația conține...

    Mai departe...
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun

    31 mai marchează Ziua Mondială fără Tutun și, spunem noi, pentru sănătatea plămânilor. Astfel, în articolul prezent dorim să aducem...

    Mai departe...