Cum alegem o cremă potrivită de protecție solară?

Dacă până acum am vorbit despre cât de mult ne afectează radiația UV pielea și cât de important este să nu ieșim din case fără aplicarea unei creme cu SPF, atunci ar trebui să cunoaștem mai multe despre aceste produse cu factor de protecție solară!

Fotoprotecția este mai ales indicată pentru reducerea și prevenirea leziunilor cutanate induse de radiația ultravioletă(UV) și a cancerelor cutanate. Fotoprotecția include pe lângă protecție solară și îmbrăcăminte, pălării, ochelari de soare.

Efectele dăunătoare ale radiațiilor UV includ photoaging-ul și fotocarcinogeneza. Photoaging-ul poate determina apariția prematură a ridurilor, în timp ce fotocarcinogeneza se datorează deteriorării celulelor și ADN-ului. Arsurile solare recurente și severe sunt un factor de risc pentru cancerul de piele.

Tipuri de radiație ultravioletă!

Soarele este sursa principală de radiație ultravioletă și cel mai mare factor care produce îmbătrânirea prematură a pielii. Există 3 tipuri de radiație ultravioletă:

  • Radiația UVC – este practic absorbită în întregime de stratul de ozon al pământului și nu afectează pielea.
  • Radiația UVB – afectează stratul superficial al pielii (epiderma) și este responsabilă de arsurile solare. Are un impact extrem de important în apariția cancerului de piele.
  • Radiația UVA – este prezentă tot anul pe timpul zilei, fie că e o zi ploioasă sau senină. Este considerată extrem de periculoasă, pentru că spre deosebire de UVB, nu poți simți nici un efect al acesteia de moment, asupra pielii. La fel, joacă un rol în formarea cancerului de piele. Acest tip de radiație penetrează foarte adânc în stratul pielii și provoacă în primul rând apariția photoaging-ului.

În prezent sunt enumerate 16 filtre UV, 14 filtre organice(chimice) și 2 nonorganice (minerale), inclusiv oxidul de zinc și dioxid de titan.

Tipuri de agenți cu rol de protecție solară

Fotoprotecția implică atât factori de protecție primari, cât și secundari. Factorii primari sunt protecțiile solare - aceștia includ:

  • bariere fizice, care reflectă și împrăștie lumina.
  • bariere chimice, care absorb lumina.

Factorii secundari includ antioxidanți, osmoliți și enzime de reparare a ADN-ului, care ajută la limitarea afectării pielii de către UV.

Factori chimici (organici)

Mecanismul lor de acțiune constă în faptul că structura lor chimică e capabilă să absoarbă razele UV. Am ales cele mai populare ingrediente, la care ar trebui să atrageți atenția sau măcar să cunoașteți ce filtre de protecție are crema dvs.

  • Avobenzone – filtru cu acțiune împotriva UVA, dar este fotoinstabil și după o oră de expunere la radiația UV își pierde până la 90 % din particule.
  • Octocrylene – deseori vine la pachet cu Avobenzonele și este considerat ca „gardianul” multor filtre de protecție. Nu are foarte mare valoare singur, dar stimulează acțiunea multor filtre.
  • Homosalate – absoarbe doar radiația UVB și de obicei concentrația acestuia în creme este mai mare pentru un efect protectiv normal.
  • Octisalate (poate fi găsit în lista de ingrediente și ca: Ethylhexyl salicylate) – un filtru care absoarbe doar UVB, dar este un potențial iritant și poate cauza reacții alergice.
  • Oxybenzone (poate fi găsit în lista de ingrediente și ca: Benzophenone-3) – un filtru des utilizat în industria cosmetică, mai ales că are spectrul de protecție atât împotriva UVA, cât și UVB.
  • Octinoxate (poate fi găsit în lista de ingrediente și ca: OctylMethoxycinnamate) – un filtru UVB, dar la fel, nu este foarte fotostabil și în scurt timp după expunere își pierde eficiența.

Din seria factorilor chimici fac parte și o categorie de filtre cu spectru larg de acțiune:

  • Mexoryl SX/Mexoryl XL – (patentate de un brand internațional din industria cosmetică) și au un efect sinergic (lucrează mai bine împreună) cu spectru de acțiune atât UVA cât și UVB.
  • Tinosorb S/Tinosorb M – au spectru UVA și UVB și la fel lucrează în sinergie. Au dezavantajul de a lăsa „o peliculă albă” inestetică după aplicare.

Factori fizici (minerali)

Mecanismul de acțiune constă în reflectarea razelor ultraviolete. Proprietățile reflectorizante determină eficacitatea protecției solare, acestea fiind: indicele reflectorizant, mărimea particulelor, grosimea filmului și dispersia bazei. Cu cât este mai mare indicele reflectorizant, cu atât filtrul UV este mai bun. O doză mai mare de aplicare pe piele va asigura o protecție mai înaltă, dar tenul va avea un aspect cosmetic nu întocmai plăcut. Avantajul acestor filtre este că au un risc foarte mic de  a provoca reacții alergice și nu au acțiune iritantă. Aceștia includ 2 filtre populare:

  • Oxidul de Zincoferă protecție deplină împotriva UVA și UVB. Este perfect fotostabil și este considerat unul din cele mai bune filtre de protecție cu spectru larg. Unicul dezavantaj este că poate lăsa o „peliculă” de culoare albă, inestetic vizibilă pe față.
  • Dioxidul de Titan – are acțiune mai bună asupra UVB, dar face față și UVA. La fel, are dezavantajul de a lăsa o peliculă inestetică de culoare albă, care este mult mai vizibilă ca oxidul de zinc.

Ingrediente secundare cu acțiune de fotoprotecție:

  • Vitamina C – un puternic antioxidant ce protejează de acțiunea razelor ultraviolete, care pot cauza eritem și arsuri solare. Se găsește foarte des în lista ingredientelor unei creme solare.
  • Vitamina E – pe lângă acțiunea antioxidantă, mai are efect imunomodulator și de reducere a eritemelor, fotoîmbătrânirii și fotocarcigenozei.
  • Silimarina – un ingredient activ extras din Armurariu, previne oxidarea lipidelor și lipoproteinelor, iar aplicarea topică are ca rezultat o scădere a impactului arsurilor solare induse de radiația UVB.
  • Polifenolii din ceai verde – conțin antioxidanți mai puternici ca vitamina C și E și dețin proprietăți puternice antiinflamatorii și anticarcinogene.
  • Osmoliții – sunt celule mici care stabilizează celula în condiții stresante prin reglarea nivelului de hidratare. Un exemplu bun sunt: Taurina și Ectoina care protejează împotriva multor efecte UV și intră în componența multor produse de protecție solară.

Cum alegem produsul de protecție solară cât mai potrivit?

Agenții de protecție solară ar trebui să fie siguri și inerți din punct de vedere chimic, fără acțiune iritantă și toxică, fotostabili și capabili să ofere pielii  o protecție completă împotriva deteriorării radiațiilor solare. Componența unui produs de protecție solară trebuie să întrunească o formă acceptabilă din punct de vedere cosmetic și ingredientele active trebuie să rămână pe straturile superioare ale pielii chiar și după înot sau transpirație. De asemenea ar trebui să blocheze atât razele UVB, cât și UVA, asta însemnând un agent cu un minim SPF30!

Medicul nutriționist Sergiu Munteanu recomandă utilizarea protecției exterioare, cât și promovarea ei in interior, cu ajutorul acizilor grași OMEGA-3!

Acizii grași Omega-3 au proprietăți antiinflamatorii puternice, iar cercetările sugerează că grăsimile protejează pielea împotriva inflamațiilor provocate de soare și ajută la controlul reacției organismului la razele UV, diminuând astfel daunele. Aceștia pot fortifica membranele celulelor pielii, permițându-le să protejeze alte părți ale celulei împotriva radicalilor liberi nocivi. Mai multe studii au demonstrat că persoanele care nu aplicau protecție solară, dar administrau suplimente cu Omega-3, aveau pielea mai puțin afectată, iar riscul de arsură solară era mai redus. Asta nu înseamnă totuși că renunțăm la cremele cu protecție solară!

Complexul BiTONIC Golden Oils Forte este o sursă sigură de Omega 3 ce provine din alge marine combinat cu vitamina E.

Rolul vitaminei E este necesar pentru a susține metabolizarea acizilor grași Omega-3, dar și pentru efectul puternic antioxidant care asigură integritatea de durată pentru Omega-3, întrucât la contactul cu oxigenul sunt ușori oxidativi. Plus la asta, mai e și un bonus pentru frumusețea pielii tale.

Nu uităm  că acțiunea dăunătoare a soarelui trebuie mai întâi prevenită! Produsele cu aplicare topică și recomandările din nutriție îți pot susține pielea în lupta cu procesul de îmbătrânire!

  • Taguri: Omega 3, piele
  • Articole

    RSS
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație

    Procesul transpirației este unul fiziologic și are rolul de a regla temperatura organismului și a o menține constantă. Transpirația conține...

    Mai departe...
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun

    31 mai marchează Ziua Mondială fără Tutun și, spunem noi, pentru sănătatea plămânilor. Astfel, în articolul prezent dorim să aducem...

    Mai departe...