Seleniul – mai important pentru femei sau pentru bărbați?

De ce are efecte atât de variate asupra diferitelor organisme?

Seleniul este un element esențial în nutriție. Cantitatea de selen pe care o mâncăm din alimente depinde de zona în care locuim, deoarece seleniul trece din sol în apă și în fructe și legume. În plus, este o diferență foarte mare între cum organismul barbaților folosește seleniul față de organismul femeilor.

Pentru ambele sexe, seleniul are un efect antioxidant, adică luptă împortiva elementelor care pot cauza cancer sau boli cronice. Se află în majoritatea țesuturilor musculare corpului, inclusiv în rinichi, ficat, splină și pancreas. Cea mai mare cantitate se găsește în glanda tiroidă, asemănător iodului. În plus, seleniul întărește imunitatea și se află în multe medicamente pentru boli cronice, precum cele pentru HIV și în lupta cu alți viruși mai rari, dar foarte puternici.

În aceste organe, seleniul are rolul de a se lupta pentru regenerarea celulelor și de a ține la distanță diverși radicali liberi care pot afecta țesuturile.

Pentru bărbați, jumătate din cantitatea de selenium din corp este stocată în testicule, canalele seminale și zona prostatei. Efectul său este de a ajuta spermatozoizii să se miște. Prin efectul lui de mobilizare a spermei, seleniul este un important factor în fertilitatea masculină și în concepere.

Pentru femei, o cantitate mare interacționează cu vitamina E și încetinește procesele de îmbătrânire. Deoarece are un impact puternic asupra funcțiilor hormonale, o lipsă de selen este mai vizibilă la femei decât la bărbați. O analiză a părului și unghiilor pot identifica conținutul de selen de-a lungul anilor. De exemplu, părul lung al unei femei poate arăta seleniul din dietă în urmă cu până la 5 ani, în unele cazuri chiar mai mult.

Cantitatea de selen analizată în laboratoarele locale, care se concentrează pe seleniul din urină și din sânge, reflectă mai degrabă cantitatea de seleniu consumată în urmă cu câteva zile. Prin urmare este mai sigură o inspecție atentă a aspectului unghiilor și părului pentru a identifica optim o lipsă de seleniu.

O problemă purtată încă din copilărie?

Seleniul este mai ales discutat de către medicii pediatrici și endocrinologi. O lipsă de seleniu este de obicei diagnosticată încă din copilărie sau adolescență. Seleniul este o componentă activă a unei enzime care influențează activitatea tiroidei, dar și asupra secreției de insulină. Iar efectele acestei probleme se resimt înainte de maturitate. De aceea, dacă ai o problemă de greutate, mai ales daca nu e ceva recent ci o problemă din copilărie, poți urmări nivelele de selen ale propriului organism.

O legatură foarte interesantă se găsește între anumite boli de piele precum mătreața și consumul de seleniu. Sărurile de seleniu sunt folosite pentru a controla dispariția mătreții și ajută la regenerarea celulară a scalpului. Efectul se datorează mai ales persoanelor care folosesc des vopsele și alte produse cosmetice pentru păr, care afectează integritatea celulelor.

Pe lângă sistemul endocrin, seleniul protejează și sistemul imunitar și este folosit în prevenția bolilor cardiovasculare. Seleniul protejează întreg sistemul hormonal prin impactul pe care îl are asupra metabolismului.

Schimbarea dietei la vârste înaintate pentru adaptarea conținutului de seleniu.

Pe măsură ce organismul îmbătrânește, organele vor stoca mai puțin selen, care prin urmare va emite o activitate antioxidantă ai slabă. De aici pot interveni probleme legate de îmbătrânire, deoarece abilitatea de auto-apărare a corpului este mai redusă.

O dietă bogată în selen, mai ales la vârsta înaintată, este constituită din organe, carne roșie și ouă. Deși cantitatea de carne trebuie redusă o dată cu înaintarea în vârstă, consumul de organe gen ficat este optim deoarece conține mai mulți nutrienți decât doar carnea sub formă de muschi. Seleniul din plante este greu de estimat în grame, deoarece depinde în funcție de solul în care au crescut acele plante. De aceea valorile standard de referință pentru legume nu sunt exacte, și nu ar trebui sa depindem doar de legume pentru a obține tot seleniul de care avem nevoie.

Cum să îmi recalibrez nivelul de seleniu?

Pentru a testa cum vă simțiți dacă luați seleniu, se recomandă o terapie de 2-3 săptămâni. În acest timp va trebui să urmăriți aspectul părului, al scalpului si al unghiilor. Dacă simțiți îmbunătățiri, puteți continua cu terapia. Este mereu nevoie să aveți grijă la sursa de seleniu consumată. Mai ales în cadrul suplimentelor, trebuie sa știți că seleniu este absorbit în proporție de  90% din L-selenmethionina  și doar 50% din selenit. De aceea întrebați farmacista să vă ajute să alegeți un supliment efectiv cu sursa organica precum L-selenmethionina.

În plus, dacă doriți să încercați o astfel de terapie pentru întreaga familie, aveți grijă la dozele recomandate. În cazul produsului pe care noi îl recomandăm, Real Energy, la copii și vârstnici se recomandă o doză redusă de 1-2 capsule, în timp ce adulții pot lua 2-3 capsule pe zi.

Red Energy – singurul supliment alimentar cu 10 minerale și Vitamina C

Red Energy a fost dezvoltat în Viena, în condițiile în care populația din Europa Centrală și de Est se confruntă cu carențe de nutriție în contextul în care stresul, diabetul și obezitatea sunt top 3 cele mai întâlnite afecțiuni. Seleniul este un element care trebuie urmărit încă din copilărie, pentru a evita diverse probleme hormonale, de matabolism sau creștere în greutate. Pentru vegani și vegetarieni, cantitatea de seleniu trebuie suplimentată. La fel pentru persoanele în vârstă, a căror organism tinde să reducă absorbția de selen.

Încercați o cură de câteva zile de Red Energy pentru a resimți acel val de binestare specific unei doze optime de Seleniu!Red Energy - unicul supliment alimentar cu 10 minerale și Vitamina C pentru energia ta!

 • Taguri: energie, femeie, minerale, premium, red energy, supliment, vitamina C
 • Articole

  RSS
  De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație
  De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație

  Procesul transpirației este unul fiziologic și are rolul de a regla temperatura organismului și a o menține constantă. Transpirația conține...

  Mai departe...
  Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun
  Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun

  31 mai marchează Ziua Mondială fără Tutun și, spunem noi, pentru sănătatea plămânilor. Astfel, în articolul prezent dorim să aducem...

  Mai departe...