Ca și multe alte oligoelemente, seleniul este prezent în organism în cantități mici, însă asta nu înseamnă că rolul acestuia poate fi neglijat.
Cum influențează seleniul activitatea glandei tiroide?
Studiile actuale ale specialiștilor endocrinologi denotă o legătură directă între activitatea normală a glandei tiroide și deficiența de seleniu în organismul femeilor și bărbaților. S-a descoperit că seleniul influențează mai multe procese metabolice din interiorul glandei tiroide care duc la formarea hormonilor tiroidieni, care, la rândul lor, influențează întreg fonul hormonal al organismului.
Din acest motiv, la bărbații care au deficit de seleniu în organism se întâlnesc mult mai des probleme de funcționare a sistemului reproductiv. Fertilitatea bărbaților este determinată, în mare parte, de prezența testosteronului în organism, pentru că una din funcțiile de bază ale acestui hormon este reglarea procesului de spermatogeneză (formare a spermei).
În cazul problemelor de fertilitate la bărbați specialiștii recomandă suplimente alimentare cu conținut de seleniu și zinc, pentru a spori procesul de spermatogeneză și a mări calitatea spermei.
Femeile au nevoie de seleniu?
Răspunsul specialiștilor este un ferm „DA!”. Ca și în cazul organismului masculin, procesele metabolice hormonale la femei sunt condiționate de cantitatea de seleniu în organism. Însă, pe lângă problemele de fertilitate, deficiența de seleniu mai este periculoasă în timpul menopauzei, perioadă inevitabilă din viața oricărei femei, cărei îi este caracteristică o schimbare radicală a fonului hormonal.
De asemenea, seleniul mai joacă un rol antioxidant important. Se știe deja că pielea și tenul femeilor este mult mai sensibil decât cel al bărbaților, este mult mai susceptibil la microinflamații, iritații și alte manifestări caracteristice. Păi iată că oamenii de știință din Carolina de Nord au putut demonstra legătura strânsă dintre problemele de ten și proprietățile antioxidante ale seleniului. Având un mecanism de acțiune sinergic cu cel al Vitaminei E, seleniul reduce stresul oxidativ din organism, mai ales cel lipidic, fapt care ajută la menținerea structurii și elasticității pielii, întârzie îmbătrânirea dermei din interior și are proprietăți de filtrare a razelor UV.
Același studiu a demostrat că organismul femeii consumă mai rapid rezerva zilnică de seleniu, ceea ce înseamnă că este recomandată utilizarea suplimentelor alimentare de calitate pentru a menține un nivel constant și util de seleniu în organism.
Cum să-mi dau seama că am o deficiență de seleniu în organism?
Deseori simptomele de bază sunt neglijate, sau lăsate pe vina altor factori cu care ne confruntăm zilnic:
- oboseala
- slăbiciuni musculare
- colesterol crescut
- dereglări de creștere
- dereglări pancreatice
- sterilitatea
Analizele de laborator reprezintă o modalitate de diagnosticare a insuficienței de seleniu în oganism, însă, până la urmă, prevenția e mereu mai bună decât tratamentele.
De unde îmi iau cantitatea zilnică de seleniu?
Nucile, semințele de floarea soarelui, chia, ouăle, ficatul de vită, carnea de curcan, tonul și somonul sunt doar câteva din alimentele care trebuie să fie prezente în abundență în meniul nostru zilnic.
Nutriționiștii BiTONIC au alcătuit chiar un meniu special pentru bărbați, care va ajuta la reglarea funcției reproductive masculine. Acesta conține alimentele necesare și modalitatea perfectă de combinare a acestora pentru a obține un efect dorit.
Îmi ajunge doar seleniul din alimentație?
Ritmul de viață și alimentele din ce în ce mai puțin calitative din comerț nu ne garantează un spectru întreg de vitamine și minerale în organism. Aceeași situație e și în cazul seleniului, care se întâlnește deseori în forme insolubile, greu sau chiar imposibil de asimilat de către organsim.
În ajutor vin complexele premium de la BiTONIC:
- BiTONIC Lady - complex special conceput pentru femei - pentru sănătatea tenului, păr și unghii puternice și reglarea fonului hormonal
- BiTONIC Man - complex special conceput pentru bărbați - un ajutor pentru fertilitate, virilitate și potență
Produsele au fost concepute de către profesori de la Universitatea de Nutriție din Viena, Austria și sunt produse în Germania, conform standardelor de calitate internaționale.