Cum ne afectează stresul cât #stamacasa și ce facem pentru a-l depăși?

Situația actuală de pe glob poate fi și este una foarte stresantă pentru oameni. Stresul, frica și anxietatea față de o boală sau consecințele acesteia pot fi copleșitoare și pot provoca emoții puternice la adulți și copii.

Asociația Americană de Psihologie determină izolarea socială drept un risc pentru sănătatea mintală, care poate duce la:

  • Modificarea calității somnului și dificultăți de adormire
  • Sănătate cardiovasculară precară
  • Simptome depresive
  • Modificări ale regimului alimentar
  • Consolidarea consumului de alcool, tutun
  • Mâncatul excesiv sau din contra, lipsa poftei de mâncare

Care este impactul stresului asupra sănătății?

Stresul este o reacție fizică și mentală la experiențele de viață. Toată lumea trece prin situații de stres, iar pe termen scurt acesta poate fi chiar benefic pentru sănătate. Însă atunci când continuă, stresul afectează întregul organism dând peste cap funcționarea normală a proceselor metabolice.

Când sunteți afectați de stres în mod continuu, vă este afectată și funcția executivă, în rezultat vă este mai dificil să vă concentrați și să vă gestionați emoțiile, să vă amintiți informațiile și să urmați indicații.

Pe o perioadă mai îndelungată, stresul este solicitant atât pentru corp cât și pentru creier. La bărbați poate determina chiar scăderea nivelului de testosteron, care poate interfera cu producția de spermă și poate provoca disfuncție erectilă sau impotență, iar la femei stresul poate afecta ciclul menstrual și duce la perioade neregulate.

Prin ce metode uzuale depășim stresul?

Cercetătorii susțin că există pași care pot ajuta la atenuarea unor efecte negative ale carantinei asupra sănătății mintale:

  • Stabiliți rutine

Întreruperea rutinelor voastre zilnice poate fi unul din cele mai dificile aspecte ale carantinei. Acest lucru vă poate dezorienta în timp ce încercați să înțelegeți cum să petreceți toate orele zilei într-un mod productiv.

Dacă lucrați de acasă, este foarte important să vă comportați ca și cum ați avea o zi de muncă obișnuită. Ar fi o provocare, mai ales dacă aveți copii și alți membri ai familiei care stau toată ziua acasă, dar nu vă descurajați. Planificați activitățile astfel încât să-i țină pe toți ocupați și totodată să  vă puteți implica și în activitățile job-ului pe care îl aveți.

  •  Fiți cât mai activi

Chiar și  perioade relativ scurte de inactivitate fizică pot avea un impact asupra sănătății, atât psihice cât și fizice. Un studiu a constatat că doar două săptămâni de inactivitate ar putea duce la reducerea masei musculare.

Din fericire există o mulțime de aplicații și filmulețe online cu antrenamente care vă pot ajuta să vă mențineți în formă chiar și când sunteți izolați la domiciliu.

  • Combateți frustrarea și plictiseala

Carantina vine la pachet și cu câteva momente de plictiseală și frustrare. Găsirea modalităților de a rămâne ocupați, este importantă pentru starea de bine și plenitudinea mintală. Continuați să lucrați la proiecte sau găsiți noi activități care să vă completeze timpul, indiferent dacă vă organizați dulapul sau încercați un nou hobby creativ.

  • Respectați regimul alimentar

Nu renunțați la obiceiurile alimentare sănătoase. Evitați în primul rând zahărul și produsele de patiserie sau cele făinoase și consumați cât mai multe legume, fructe cu măsură, proteine și grăsimi sănătoase. Asigurați-vă organismul cu nutrienți din plin, dar nu întreceți măsura, că de altfel vă treziți cu câteva kilograme în plus pe cântar! 

Alimentația și stresul. Care este legătura?

Ultimele studii demonstrează că stresul poate fi ținut sub control dacă avem un sistem nervos sănătos și susținut prin nutrienți furnizați de o dietă variată și sănătoasă.  În ultimele două decenii, influența dietei asupra sănătății creierului a fost considerată un factor de risc modificabil pentru prevenirea tulburărilor de dispoziție. O serie de studii observaționale au indicat o relație directă între o dietă săracă în nutrienți și o sănătate mentală proastă.

Vitaminele și micronutrienții influențează semnificativ  menținerea proceselor cognitive în creier și susținerea proceselor metabolice, iar aici un rol aparte îl au grupul vitaminelor B.

Cele opt vitamine B: B1 (tiamina), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B5 (acid pantotenic), B6 ​​(piridoxină), B7 (biotină), B9 (folat) și B12 (cobalamină) formează un grup de substanțe esențiale foarte eterogene din punct de vedere chimic dar cu o mare varietate de funcții în corpul uman.

Mamiferele nu sunt capabile să sintetizeze vitaminele B pe cont propriu, prin urmare trebuie să le ia în cantități suficiente prin alimentație. Chiar dacă majoritatea se găsesc în produse de origine vegetală, ele pot fi ingerate indirect și prin alimente de origine animalieră cum ar fi: carnea, lactatele și ouă. Doar vitamina B12 nu este produsă de plante și se găsește exclusiv în produse animaliere.

Toate vitaminele B joacă un rol crucial, având rolul unor coenzime în diferite reacții enzimatice în metabolism. Acestea contribuie nu numai la funcții fiziologice importante în ansamblu, dar posedă și funcții neurospecifice, de aceea unele se mai numesc și vitamine B neurotrope – cu rol esențial în sistemul nervos central și periferic.

De ce sunt esențiale Vitaminele B organismului?

  • Acestea asigură organismul cu energie
  • Susțin funcționarea normală a sistemului nervos
  • Mențin tonusul muscular al întregului sistem digestiv
  • Sunt esențiale pentru piele, păr, ochi și sănătatea ficatului
  • Combat oboseala, susțin sistemul cardiovascular și endocrin
  • Îmbunătățesc memoria și activitatea cerebrală
  • Participă la formarea celulelor roșii în sânge, celulelor neuronale și neurotransmițătorilor care asigură transmiterea impulsurilor nervoase.

Vitaminele B se găsesc din plin în alimente precum: cereale integrale, banane, fasole, carnea albă și/sau roșie, pește, legume cu frunze verzi și nuci, dar le putem adiționa și prin intermediul suplimentelor alimentare.

BiTONIC recomandă complexul de vitamine Rosa Spirit - întrunește grupul vitaminelor B, însoțit de un aport de fitonutrienți din 14 fructe și legume, care îmbunătățește funcțiile metabolice ale organismului și susține  sistemul nervos în lupta cu stresul și cel mai important este un supliment german de calitate medicală, cu ingrediente de origine naturală.

Supliment NATURAL împotriva stresului cu vitaminele grupului B, extracte pure din fructe și legume!

Acesta vă asigură organismul cu energie și bună dispoziție ca să faceți față oricărei situații stresante!

  • Taguri: rosa spirit, stres
  • Articole

    RSS
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație
    De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație

    Procesul transpirației este unul fiziologic și are rolul de a regla temperatura organismului și a o menține constantă. Transpirația conține...

    Mai departe...
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun
    Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun

    31 mai marchează Ziua Mondială fără Tutun și, spunem noi, pentru sănătatea plămânilor. Astfel, în articolul prezent dorim să aducem...

    Mai departe...