Cum îți influențează somnul imunitatea?

Când e vorba de sănătatea noastră, somnul joacă un rol foarte important. Deși mai mult somn nu înseamnă neapărat că vei fi ferit de boli, mai puține ore de somn își lasă amprenta asupra sistemului imun, lăsându-te vulnerabil în fața unor afecțiuni. 

De ce avem nevoie de somn?

Un somn împlinit îți oferă mai multă energie și te predispune automat la o stare de bine. În timpul somnului de înaltă calitate, corpul tău restabilește multe funcții pe care le solicită în timpul zilei, cum ar fi reglarea temperaturii, un sistem imunitar puternic, echilibrul hormonal și o bună poftă de mâncare. Toți acești factori îți influențează nivelul de energie.

Statisticile ne spun că un adult în mediu doarme aproximativ 7 ore pe noapte. 33 % din populație doarme mai puțin de 6,5 ore pe noapte, iar femeile dorm un pic mai mult decât bărbații!

Studiile sugerează că persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte vor duce aproape la dublarea creșterii greutății corporale pe o perioadă de 6 ani, comparativ cu persoanele care dorm 7-8 ore pe noapte. Pe de altă parte, somnul excesiv nu este neapărat mai bun: cei care dorm mai mult de 9 ore, în medie au aceleași rezultate ale greutății corporale ca și cei care dorm mai puțin de 6 ore.

Într-un final, dacă nu îți împlinești orele de somn corespunzător, acest fapt îți poate afecta sistemul imunitar, făcându-te susceptibil la răceli și infecții virale, simțindu-te chiar slăbit și fără energie pe parcursul zilei.

Legătura dintre somn și imunitate?

Fără un somn suficient, corpul tău produce mai puține citokine – un tip de celule de natură proteică care țintesc infecția și inflamația, creând eficient un răspuns imun. Citokinele sunt produse și eliberate în timpul somnului, iar dacă pe timpul nopții mai ai obiceiul să stai cu „un ochi deschis”, atunci îți supui organismul la un efort dublu.

Pentru a-ți păstra imunitatea, mai ales în perioade critice, se recomandă să ții cont de cele 7-8 ore obligatorii de somn. Acest lucru îți va ajuta sistemul imunitar să se mențină în formă de „luptă” și să te protejeze de alte probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet și obezitate.

 Apropo știai că poți slăbi în somn?

Dispoziția îți afectează somnul!

Nu este o surpriză faptul că atunci când ești emoționat nu poți adormi, iar tulburările de dispoziție, mai ales cele negative te pot priva de somn, noaptea devenind infernală.

Un somn frecvent întrerupt sau insuficient poate duce la crize de depresie sau anxietate, așa că pe viitor vei ști: o dispoziție neplăcută și un somn slab merg mână în mână.

Ar putea starea ta mentală să contribuie la problemele legate de somn? Află mai jos răspunsul:

 • „Ai comutatorul întotdeauna pornit”

Grijile tale îți joacă prin minte exact în momentul când te-ai urcat în pat? Te întorci de pe o parte pe alta, îți curg tot felul de gânduri negative prin cap?

Incapacitatea de a opri acest lanț pesimist din minte contribuie major la problemele tale de somn. De fapt, riscul de insomnie este mult mai mare în rândul persoanelor cu tulburări depresive majore.

 • Cercul continuă și pe timpul zilei!

Sentimentele de depresie și anxietate din noaptea trecută ți-au dat bătaie de cap? Dar uite că continuă și în ziua următoare. Acestea îți pot influența somnul și starea psihică, astfel încât a doua zi să te trezești mai obosit, chiar dacă ai dormit cele 8 ore pe deplin. Iar acest cerc poate continua zile în șir.

 • Ai coșmaruri!

Cine nu are coșmaruri? Toată lumea are! Însă, dacă devin tot mai dese, sunt asociate cu depresia și anxietatea, de unde rezultă un somn slab, care respectiv determină o calitate proastă a vieții! 

De cât somn avem nevoie?

Deși cercetările nu pot identifica o cantitate exactă a necesității de somn pentru persoane de diferite vârste, oamenii de știință au stabilit o diagramă care conține valori minime și maxime pentru fiecare categorie de vârstă. Cu toate acestea este important să acorzi atenție nevoilor tale individuale, evaluând modul în  care te simți după un anumit număr de ore de somn.

Nou-născuți (0-3 luni)

Între 14 – 17 ore

Sugari (4-11 luni)

Între 12-15 ore

Copii mici (1-2 ani)

Între 11-14 ore

Preșcolari (3-5 ani)

Între 10-13 ore

Școlari (6-13 ani)

9-11 ore

Adolescenți ( 14-17 ani)

8-10 ore

Tineri adulți (18-25 ani)

7-9 ore

Adulți (26-64 ani)

7-9 ore

Vârstnici (65+)

7-8 ore

 

Îmbunătățește-ți calitatea somnului și fă din asta o prioritate!

Pentru a începe o nouă metodă către un somn mai calitativ și stil de viață sănătos, începe prin a-ți evalua nevoile individuale în legătura cu cantitatea de ore de somn.

Acordă atenție stării tale spirituale, energiei și sănătății tale. Ca și regimul alimentar și exercițiile fizice, somnul este la fel o componentă critică pentru starea de sănătate. Iar noi îți oferim câteva sfaturi:

 • Fă-ți un program de somn, care să-l respecți și în weekend. Încearcă să adormi și să te trezești aproximativ la aceeași oră în fiecare zi.
 • Fă mișcare în fiecare zi!
 • Fă-ți dormitorul confortabil. Asigură temperatura, sunetul și lumina potrivită.
 • Dormi pe o saltea și perne confortabile.
 • Evită pe cât de posibil alcoolul și cafeaua în cea de-a doua jumătate a zilei.
 • Evită mesele copioase și dulciurile înainte de somn.
 • Evită orice gadget sau ecrane luminoase înainte de somn. Încearcă să dormi în liniște.

Supliment NATURAL pentru odihnă și relaxare cu extracte naturale pure, pentru un somn liniștit și odihnitor!

Totuși dacă vrei un ajutor în dobândirea unui somn de calitate, BiTONIC recomandă combinația de melisa, hamei și vitaminele B din Blue Sleep pentru o stare de spirit relaxată și reducerea stresului.

Hameiul are rolul de a reduce temperatura corpului pe timpul nopții, eliminând astfel trezirile dese datorită supraîncălzirii corpului. Extractul de melisa deține proprietăți relaxante asupra sistemului nervos și contribuie la prelungirea semnificativă a duratei somnului, iar vitaminele B contribuie la refacerea celulelor nervoase pe durata somnului.

Pe lângă acestea, Blue Sleep asigură o trezire ușoară, fără senzații de amețeală și conferă o doză în plus de energie.

Cel mai important este că o mare influență asupra problemelor de somn este chiar stilul tău de viață și felul în care îți gestionezi emoțiile!

 • Taguri: somn linistit, vitaminele B
 • Articole

  RSS
  De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație
  De ce este necesară transpirația și cum trebuie să-și revină corpul după o perioadă îndelungată de transpirație

  Procesul transpirației este unul fiziologic și are rolul de a regla temperatura organismului și a o menține constantă. Transpirația conține...

  Mai departe...
  Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun
  Antioxidanți naturali pentru plămânii fumătorilor. Ziua Mondială fără Tutun

  31 mai marchează Ziua Mondială fără Tutun și, spunem noi, pentru sănătatea plămânilor. Astfel, în articolul prezent dorim să aducem...

  Mai departe...